[VID] Πρώτος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ο Δήμος Κομοτηνής άρχισε τη χρήση των καφέ κάδων υπολειμμάτων τροφών

Πρώτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής, άρχισε τη χρήση των καφέ κάδων απορριμμάτων που προορίζονται για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών).
Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (1)

Πρώτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής, άρχισε τη χρήση των καφέ κάδων απορριμμάτων που προορίζονται για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών).

Η διανομή τους θα γίνει τμηματικά, ξεκινώντας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και οικιστικές περιοχές του Δήμου.

Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν στον Β΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής, όπου η Διευθύντρια Άντα Τσιατάλτσαλη υπογράμμισε τη σημασία της καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης στις μικρές ηλικίες.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου, Λεβέντ Ισμαήλ, εξήγησε οτι οι κάδοι προς ώρας είναι αποκλειστικά για χρήση από τις δομές, ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης έκανε λόγο για “μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί”, και συμπλήρωσε: “Είναι προτεραιότητά μας να κάνουμε τη διαλογή των υπολειμμάτων τροφών τόσο στα σπίτια μας και στα καταστήματα μας όσο και σε άλλους χώρους”. Προσεχώς, δε, σχεδιάζεται και η πιλοτική τοποθέτηση καφέ κάδων σε γειτονιές της πόλης.

Το υλικό που θα συλλέγεται θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. όπου μετά από ξεχωριστή επεξεργασία θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κομοτηνής προωθεί την κομποστοποίηση ως μια επιλογή διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων, η οποία θα επιφέρει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων για τη διαχείριση απορριμμάτων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟ

  • Στον καφέ κάδο απορρίπτουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.
  • Στον καφέ κάδο ΔΕΝ απορρίπτουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

4942538c screenshot 264Πρακτικές συμβουλές κατά τη διαλογή στην πηγή

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί πριν τα απορρίψουμε στον κάδο.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής), είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood