Ιλχάν Αχμέτ: Ναι στην ίδρυση Λυκειακών τάξεων στο Γυμνάσιο Ξυλαγανής – Συνεχίζεται η άρνηση στήριξης της μειονοτικής εκπαίδευσης

"Ειδικά για τα μειονοτικά σχολεία, οι αλλεπάλληλες αποφάσεις περί αναστολής λειτουργίας τους με οριακής νομιμότητας ερμηνείες της κείμενης νομοθεσίας, εκτιμούμε ότι ναρκοθετούν συνολικά το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης στον βαθμό που δεν συμβαδίζουν καν με τις διακηρύξεις περί ίδρυσης πολυθέσιων και πλήρως στελεχωμένων σχολείων με άρτιες υποδομές, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όσους μαθητές επιλέγουν την μειονοτική εκπαίδευση".
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

Θετική είναι η εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Μπαντίκου για τη μετατροπή του Γυμνασίου Ξυλαγανής σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, αφού όπως αναφέρεται σε απάντηση της αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, “υπάρχει ενδεχομένως άρρηκτη σύνδεση της λειτουργίας του με τη βιωσιμότητα του γυμνασίου, ενώ και το δυναμικό του σχολείου υπάρχει ενδεχόμενο, αν όχι να αυξηθεί, να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα”. Η κοινοβουλευτική αναφορά του Ιλχάν Αχμέτ κατατέθηκε μετά από ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών το οποίο και διαφωνούσε κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, και ζητούσε, σε περίπτωση που δεν αρθεί η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Λυκείου Ξυλαγανής, τη θεσμοθέτηση λειτουργίας Λυκειακών τμημάτων μέσα στο Γυμνάσιο για να παραμείνει ζωντανή η προοπτική επαναλειτουργίας του Λυκείου στο άμεσο μέλλον.

Στο αντίποδα, όσον αφορά τα αιτήματα επαναλειτουργίας του νηπιαγωγείου και του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Αρσακείου, τυγχάνουν εκ νέου αρνητικής απάντησης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

“Ειδικά για τα μειονοτικά σχολεία, οι αλλεπάλληλες αποφάσεις περί αναστολής λειτουργίας τους με οριακής νομιμότητας ερμηνείες της κείμενης νομοθεσίας, εκτιμούμε ότι ναρκοθετούν συνολικά το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης στον βαθμό που δεν συμβαδίζουν καν με τις διακηρύξεις περί ίδρυσης πολυθέσιων και πλήρως στελεχωμένων σχολείων με άρτιες υποδομές, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όσους μαθητές επιλέγουν την μειονοτική εκπαίδευση”, σχολιάζει ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Η απάντηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Κωνσταντίνου Μπαντίκου:
“Σε απάντηση του ανωτέρω και στο μέρος που μας αφορά, μετά από σχετική ενημέρωση που παρασχέθηκε στην υπηρεσία μας από το Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τις Διευθύνσεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων εμπίπτει σε ετήσια διαδικασία που πραγματοποιείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του εδ. β΄ της παραγ. 2 του άρθρου 204 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70/τ.Α/7-05-2019) και αφορά σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, για την τρέχουσα σχολική χρονιά στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 30-07-2021 (υπ’ αριθ. Φ.2.1/6762/30-07-2021 ΦΕΚ 3587/τ.Β΄/4-08-2021) με βάση το μαθητικό δυναμικό των σχολείων μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών που για την πρώτη τάξη ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαρτίου 2021 και για τις επόμενες τάξεις με τη λήξη των μαθημάτων στις 25 Ιουνίου 2021.
Το Νηπιαγωγείο Αρσακείου τελεί σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητών από τη λήξη των μαθημάτων σχολικού έτους 2015-2016, σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. Φ.2.1/3359/2-09-2015 απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, που επικαιροποιήθηκε με την αριθ. πρωτ. Φ.2.1/6762/30-07-2021 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έκτοτε νήπια και προνήπια του συγκεκριμένου οικισμού μεταφέρονται με δρομολόγιο δημοσίου μέσου μεταφοράς στο 2ο Νηπιαγωγείο Σαπών .
Στο μειονοτικό σχολείο Αρσακείου οι εγγραφέντες μαθητές ήταν 8 εκ των οποίων οι δύο παρανόμως εγγραφέντες, αφού προέρχονταν από τον οικισμό Βελκίου που δεν ανήκει στα όρια εγγραφών του συγκεκριμένου σχολείου. Επομένως, στο μειονοτικό Σχολείο οι μαθητές ήταν 6 και προβλέφθηκε να φοιτήσουν στο 6/θέσιο Μειονοτικό Σχολείο Σαπών, το οποίο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα. Εξυπακούεται ότι τα πλεονεκτήματα της φοίτησης των μαθητών σε πολυθέσιο σχολείο έναντι του ολιγοθεσίου είναι ασύγκριτα υπέρ του πρώτου τόσο στο διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, όσο και στη δυνατότητα εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων (ολοήμερο τμήμα, διδασκαλία μαθημάτων Φυσικής Αγωγής και Αγγλικής Γλώσσας από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων)
Το Γενικό Λύκειο Ξυλαγανής ήταν ιδρυμένο και με λειτουργία ως γενικό λύκειο στο δήμο Μαρωνείας– Σαπών συστεγαζόμενο με το γυμνάσιο Ξυλαγανής σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, πλήρως εξοπλισμένο και εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον αλλά και ικανό να ανταποκριθεί σε όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών (εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήρια πληροφορικής, κλειστό γυμναστήριο κ.α.).
Η στατιστική αποτύπωση των τελευταίων ετών για αμφότερες τις συστεγασμένες σχολικές μονάδες έχει ως εξής:
Σχολικό έτος : 2017-2018
Γενικό λύκειο Ξυλαγανής Γυμνάσιο Ξυλαγανής
Α 9 Α 22
Β 9 Β 19
Γ 14 Γ 11
Σύνολο 32 Σύνολο 52

 

Σχολικό έτος : 2018-2019
Γενικό λύκειο Ξυλαγανής Γυμνάσιο Ξυλαγανής
Α 8 Α 21
Β 8 Β 16
Γ 8 Γ 19
Σύνολο 24 Σύνολο 56

 

Σχολικό έτος : 2019-2020
Γενικό λύκειο Ξυλαγανής Γυμνάσιο Ξυλαγανής
Α 8 Α 22
Β 8 Β 14
Γ 7 Γ 17
Σύνολο 25 Σύνολο 53

 

Σχολικό έτος : 2020-2021
Γενικό λύκειο Ξυλαγανής Γυμνασιο Ξυλαγανής
Α 7 Α 15
Β 6 Β 20
Γ 8 Γ 15
Σύνολο 21 Σύνολο 50

 

Το αποτυπωμένο μαθητικό δυναμικό με βάση τις ηλεκτρονικές εγγραφές για το επόμενο σχολικό έχει ως εξής:

2021-2022
Γενικό λύκειο Ξυλαγανής Γυμνάσιο Ξυλαγανής
Α 4 Α 15
Β 4 Β 15
Γ 4 Γ 20
Σύνολο 12 Σύνολο 50

 

Συμπεραίνεται από τα ως άνω ότι ενώ το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου Ξυλαγανής παραμένει σταθερό παρατηρείται μια μείωση εγγραφών των εκ του γυμνασίου αποφοιτησάντων στο γενικό λύκειο (11 από τους 15των αποφοίτων της Γ’ τάξης για το τελευταίο σχολικό έτος) στα Επαγγελματικά λύκεια της Κομοτηνής, καθώς επίσης και μια διαρροή από την Β΄ και Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου σε Β΄ τάξη επαγγελματικού λυκείου και Γ τάξη γενικού λυκείου στο οποίο λειτουργεί τμήμα του επιλεγόμενου από τον μαθητή προσανατολισμού με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Η απόφαση φοίτησης στα Επαγγελματικά σχολεία είναι απόλυτα σεβαστή στο πλαίσιο της ελεύθερης επιλογής δομής για την λυκειακή βαθμίδα, παρατηρείται ως τάση σε όλο το μαθητικό δυναμικό της ΠΕ Ροδόπης και οδηγεί σε μια αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αποφέρει όμως μια μείωση στο μαθητικό δυναμικό του ήδη ολιγομελούς Γενικού Λυκείου περί του 43% σε σχέση με αυτό του 2020-2021.

Επιπλέον η παραμονή στο σχολείο μικρού αριθμού μαθητών στην Β και Γ λυκείου οδήγησε στην ανάγκη ίδρυσης ολιγομελούς τμήματος για το σχολικό έτος 2020-2021 και για τμήματα προσανατολισμού : στη Β : τρεις (3) μαθητές στο Ανθρωπιστικών Σπουδών και τέσσερεις (4) μαθητές στο Θετικό σπουδών και στην Γ τάξη : δύο (2) μαθητές στο θετικών σπουδών και σπουδών υγείας και ένας (1) μαθητής στο τμήμα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Επιπλέον για το σχολικό έτος 2021-2022 εάν υφίστατο η λειτουργία θα έπρεπε να δημιουργηθούν για τους 4 μαθητές της Β δύο τμήματα (3 μαθητές στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών και 1 μαθητής στο Θετικών Σπουδών) και το ίδιο ακριβώς για τους 4 μαθητές της Γ τάξης (3 μαθητές στο Ανθρωπιστικών Σπουδών και 1 στο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Τέλος, ο μικρός αριθμός του μαθητικού δυναμικού δεν διευκολύνει την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων, η οποία οδηγεί στην κριτική σκέψη, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την εν γένει κοινωνικοποίηση και παροχή ευκαιριών που οι μαθητές, σε μεγαλύτερα σχολεία, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν.

Είναι δεδομένο ότι δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί τον Νοέμβριο του 2020 – μήνα κατά τον οποίο καλούνται οι διευθύνσεις να προτείνουν σχολικές μεταβολές – η μαζική αυτή εγγραφή των αποφοίτων της Γ’ γυμνασίου στα ΕΠΑΛ και η δραστική μείωση των εγγραφών στο ΓΕΛ Ξυλαγανής ώστε να υπάρξει έγκαιρη εισήγηση για υποβιβασμό του λυκείου και μετατροπή του Γυμνασίου: σε Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.

Η αναστολή της σχολικής μονάδας οδηγεί στην μεταγραφή των μαθητών όχι στο έτερο γενικό λύκειο του δήμου Μαρωνείας καθότι αυτό βρίσκεται σε μεγαλύτερη χιλιομετρική απόστασή (24 χιλιόμετρα), με οδικό δίκτυο το οποίο δεν προσφέρεται για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, με δύσκολο ανάγλυφο και όχι τακτική συγκοινωνία διά των μέσων μαζικής συγκοινωνίας αλλά σε σχολεία της Κομοτηνής η οποία χιλιομετρικά απέχει από Ξυλαγανή 16 χιλιόμετρα, με ένα οδικό δίκτυο πλήρως συντηρημένο και με τακτική συγκοινωνία από μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κάλυψη των οδοιπορικών των μαθητών μέσα από το πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών. Άλλωστε μαθητές από την περιοχή μετακινούνται επί σειρά ετών τώρα με δημοσία δαπάνη στα Επαγγελματικά σχολεία, στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής, στο Μειονοτικό σχολείο και στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο.

Η εισήγηση της υπηρεσίας για την ίδρυση λυκειακών τάξεων και μετατροπή του Γυμνασίου Ξυλαγανής σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις είναι θετική, αφού υπάρχει, ενδεχομένως, άρρηκτη σύνδεση της λειτουργίας του με τη βιωσιμότητα του γυμνασίου, ενώ και το δυναμικό του σχολείου υπάρχει ενδεχόμενο, αν όχι να αυξηθεί, να παραμείνει, τουλάχιστον, στα ίδια επίπεδα”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood