Ο Δήμος Κομοτηνής αρχίζει πρώτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών), με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον, δίνουμε ζωή στη ζωή μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθετεί πιλοτικά καφέ κάδους δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου.

48a0cff6 screenshot 262Η διανομή των κάδων θα γίνει τμηματικά, ξεκινώντας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και οικιστικές περιοχές του Δήμου.

 

Το υλικό που θα συλλέγεται θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. όπου μετά από ξεχωριστή επεξεργασία θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κομοτηνής προωθεί την κομποστοποίηση ως μια επιλογή διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων, η οποία θα επιφέρει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων για τη διαχείριση απορριμμάτων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟ

  • Στον καφέ κάδο απορρίπτουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.
  • Στον καφέ κάδο ΔΕΝ απορρίπτουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.

4942538c screenshot 264Πρακτικές συμβουλές κατά τη διαλογή στην πηγή

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί πριν τα απορρίψουμε στον κάδο.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής), είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.

 

Στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες ενημερωτικές συναντήσεις με στελέχη των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Κομοτηνής. Η παράδοση των καφέ κάδων θα ξεκινήσει από τον Β’ Βρεφονηπιακό Σταθμό την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

2dc63063 2os paidikos stathmos 3 583483a3 3os paidikos stathmos 2 4ab49755 screenshot 263