Συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες Υγείας έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) Χρήστος Δαραμήλας εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη (14/11).

Ο κ. Δαραμήλας επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι διαβητικοί, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό Covid-19 και κατέληξαν, ήταν διαβητικοί άνω των 60 ετών. “Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για Covid-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου”, σημείωσε. 

Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως είναι ΔιαβητικοίΠολλοί από τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη – συγκεκριμένα όλοι με τύπου 1 και κάποιοι με τύπου 2 – χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία· και έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών (την περίοδο της πανδημίας δηλαδή), έχουν αραιώσει την προσέλευσή τους στον ιατρό τους, τους ελέγχους τους και τις συνταγογραφήσεις τους. “Το 65% των θυμάτων από κορωνοϊό στις ΗΠΑ, το 60% στην Ιταλία, και το 55% στην Ισπανία, ήταν διαβητικοί. Υπάρχουν διαβητικοί οι οποίοι πρέπει να πηγαίνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να λαμβάνουν τις ενέσεις τους, όμως τώρα με την κατάσταση που επικρατεί αυτό είναι αδύνατο”, ανέφερε ο κ. Δαραμήλας, και προσέθεσε: “Αυτό όμως είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί στην Ελλάδα. Στο σύνολό τους οι διαβητικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., είναι 973.000 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι 150.000-200.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Με το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε ένας ακόμη παραλογισμός, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι στο Υπουργείο Υγείας δεν κατέχουν τι σημαίνει Υγεία! Αυτό θα μπορούσε να προκαλεί μειδίαμα, γέλιο ή σαρκαστικά σχόλια, εάν δεν επρόκειτο για την ίδια την προστασία της ζωής των ανθρώπων που ορισμένοι κατατάσσουν σε ρυθμισμένους και αρρύθμιστους, προκαλώντας αρρυθμίες! Σύμφωνα με το ΦΕΚ 18/03/2020 τεύχος 2ο, ΑΦ 928, κατηγοριοποιούνται τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη σε «ρυθμισμένους» και «αρρύθμιστους», όσον αφορά την επικινδυνότητα της κακής έκβασης εάν νοσήσουν από τον Covid-19. Και ενώ οι διαβητικοί για να κάνουν χρήση ευεργετικών διατάξεων, δηλαδή να εργαστούν μεταξύ άλλων εξ αποστάσεως, έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι αρρύθμιστοι, δηλαδή ότι έχουν γλυκοζυλιωμένη άνω του 8 ή να έχουν μέτρηση σακχάρου άνω του 200 τις τελευταίες επτά ημέρες. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η έννοια της ρύθμισης του διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους”. 

Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως είναι ΔιαβητικοίΟι διαβητικοί του ενδιάμεσου κινδύνου έχουν μία επιλογή: Να αυτοπροστατευθούν!

Η ΚΥΑ με αρ. ΦΕΚ 4011 Β/18.09.2020 που εκδόθηκε κατόπιν, υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας, διαχωρίζει τους διαβητικούς σε αυξημένου και ενδιάμεσου κινδύνου, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη να βρίσκονται στο…κενό της όποιας προστασίας θα μπορούσαν να έχουν. “Σήμερα υπάρχουν διαβητικοί στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, υπάρχουν εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή που έχουν παιδιά με διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ, και ακόμη και τώρα εξαιρούνται από τις back office εργασίες και την τηλεργασία”, υπογραμμίζει ο κ. Δαραμήλας και συμπληρώνει πως αίτημα των ατόμων  με σακχαρώδη διαβήτη είναι να συμπεριληφθούν στις ευπαθείς ομάδες οι οποίες θα πρέπει να εργάζονται από απόσταση. Το αίτημά τους σήμερα, στην κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, μοιάζει κάτι παραπάνω από αυτονόητο. Το γεγονός όμως και μόνο της έκδοσης τόσων διαφορετικών μεταξύ τους αποφάσεων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετριάσουν την ευαλωτότητα που δημιουργεί η συγκεκριμένη ασθένεια σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει από κορωναϊό, αποτυπώνει μια εικόνα…ασυλόγιστης προχειρότητας”.

Καταλήγοντας, ο κ. Δαραμήλας, τόνισε: “Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων της πανδημίας είναι διαβητικοί και θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας και η ομάδα των ειδικών να στραφούν ίσως μόνο σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακόμα δεν έχει δεχθεί να μιλήσει με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.”.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση του Medlabgr.blogspot.com, ο κ. Δαραμήλας διευκρίνισε ότι “ούτε και ο προηγούμενος υπουργός είχε συναντηθεί με την Ομοσπονδία ασθενών με Διαβήτη”.

πηγή: medlabgr.blogspot.com

επιμέλεια: inkomotini.news