Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», υλοποιούν από τις 8 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2021 κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν από την Εθνική Βιβλιοθήκη με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, με τίτλο «Αριθμός Φύλλου 1821».

Η ελευθερία είναι διαχρονικά το ζητούμενο, και η γνώση της ιστορίας το μέσο για την απόκτηση και διατήρησή της. Ας γίνει η επέτειος αφορμή για αναζήτηση ιστορικών πηγών, βαθύτερη μελέτη και κατανόηση της εθνικής μας ταυτότητας για μικρούς και μεγάλους.

Προσκαλούνται παιδιά καθώς και ενήλικες να συμμετάσχουν στα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν με αντικείμενο τεκμήρια που βρίσκονται στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Τα τμήματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1ο τμήμα: “Φουστανέλες και Σιγκούνια”, για ηλικίες 6-8 ετών, κάθε Τρίτη 6-8 μ.μ. /  Εμψυχώτρια: Νάγια Δαλακούρα, Μουσειολόγος-Αρχαιολόγος.
  • 2ο τμήμα: “Οι γυναίκες στον Αγώνα”, για ηλικίες 9-12 ετών, κάθε Τετάρτη 3-5 μ.μ. / Εμψυχώτρια: Λεύκη Σαραντινού, Ιστορικός-Μουσικός.
  • 3ο τμήμα: “Στίχος…ελεύθερος”, για ηλικίες 13-16 ετών, κάθε Πέμπτη 6-8 μ.μ. /  Εμψυχωτής: Σπύρος Κιοσσές, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ-Συγγραφέας.
  • 4ο τμήμα: Κωδικός: “Φιλικός”, για ενήλικους, κάθε Δευτέρα 5:30-7:30 μ.μ. / Εμψυχώτρια: Φωτεινή Ναούμ-Συγγραφέας.

Παράλληλα το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις Σχολικές Μονάδες προκειμένου να το αξιοποιήσουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, ενώ ακόμη μπορούν να αναζητήσουν υλικό καθώς και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τα εργαστήρια που θα υλοποιήσουν οι σχολικές μονάδες, υποστηρίζει ο Σπύρος Κιοσσές (skiosses@helit.duth.gr).

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων «Αριθμός Φύλλου 1821», ο οποίος απευθύνεται στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών στο οποίο συμμετέχουν 255 Βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο συντονισμός των δράσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιείται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής:

  • 2531022589
  • vivkomot@otenet.gr

Κομοτηνή: Κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, «Αριθμός Φύλλου 1821»