“Κώστας Βραδέλης – Οικογενειακές και ιστορικές αναμνήσεις”

"Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της οικογένειάς μου και η δική μου. Ασχολείται με την καταγωγή, τη διαδρομή, τις ασχολίες, τα βάσανα και τις χαρές της. Συγχρόνως, όμως, περιγράφει και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδρομή της οικογένειάς μου και την επηρέασαν. Γεγονότα όπως η βουλγαρική κατοχή στη Θράκη και στις Σάπες, ο εμφύλιος, οι εξορίες των "ηττημένων" στα ξερονήσια του Αιγαίου, η τρομοκρατία των "νικητών" και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, η ταξική κοινωνική διάρθρωση και το αγαθό της παιδείας που εθεωρείτο δικαίωμα κυρίως των δυνάμεων οικονομικά".
Screenshot_247

“Κώστας Βραδέλης – Οικογενειακές και ιστορικές αναμνήσεις”

“Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της οικογένειάς μου και η δική μου. Ασχολείται με την καταγωγή, τη διαδρομή, τις ασχολίες, τα βάσανα και τις χαρές της. Συγχρόνως, όμως, περιγράφει και ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδρομή της οικογένειάς μου και την επηρέασαν. Γεγονότα όπως η βουλγαρική κατοχή στη Θράκη και στις Σάπες, ο εμφύλιος, οι εξορίες των “ηττημένων” στα ξερονήσια του Αιγαίου, η τρομοκρατία των “νικητών” και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, η ταξική κοινωνική διάρθρωση και το αγαθό της παιδείας που εθεωρείτο δικαίωμα κυρίως των δυνάμεων οικονομικά”.

Ο Κώστας Βραδέλης γεννήθηκε στις Σάπες του νοµού Ροδόπης στις 2/2/1938. Τελείωσε το Δηµοτικό, και αποφοίτησε από το Γυµνάσιο Σαπών το 1956. Το ίδιο έτος εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ µε εισαγωγικές εξετάσεις, και αποφοίτησε το 1963. Από το 1963 µέχρι το 1965 υπηρέτησε ως οπλίτης ιατρός. Από το 1965 µέχρι το 1968 υπηρέτησε ως ιατρός στο Αγροτικό Ιατρείο Φιλύρας Ροδόπης. Έκανε έναν χρόνο Ειδικότητα Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκοµείο Ξάνθης, και Ορθοπαιδικής στο Γενικό Νοσοκοµείο Δράµας και στο ΓΚΝ Αθηνών. Τελείωσε το 1971. Για έναν χρόνο έκανε µετεκπαίδευση στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο St. James’s Hospital του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Το 1972 διορίστηκε επιµελητής του Γενικού Νοσοκοµείου Δράµας. Το 1975 έγινε Διδάκτωρ του ΑΠΘ και το 1976 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκοµείου Δράµας. Το 1978 έγινε πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δράµας και το 1980 πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράµας. Το 1973 παντρεύτηκε τη συνάδελφό του Κωνσταντινιά Κιζιρίδη με την οποία απέκτησαν τον Στέργιο. Το 2005 έφυγε από τη ζωή η λατρεµένη του Ντίνα ύστερα από µακροχρόνια ασθένεια. Συνταξιοδοτήθηκε και ζει στη Δράµα µε την αγαπηµένη του σύντροφο Κυριακή Απάκη.

Βασικό του ενδιαίτηµα µετά τη συνταξιοδότησή του, η µελέτη κρίσιµων περιόδων της ιστορίας των νεότερων χρόνων, όπως η πραγµατικότητα της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής στη Θράκη, η ένταξη των νεαρών θρακιωτών στο ΕΑΜ, ο εµφύλιος πόλεµος, οι διώξεις για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων.

Ασχολήθηκε και µε τη σκιαγράφηση κορυφαίων διεθνώς φυσιογνωµιών όπως ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, παγκόσµιο σύµβολο της Επανάστασης, αλλά και κορυφαίων πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας όπως ο Άρης Βελουχιώτης, ο Γεώργιος Γιαννούλης, ο Νίκος Πλουµπίδης και ο Κώστας Καραγιώργης.

Το «ταξίδι» αυτό στις σελίδες της ιστορίας και στις «περιπέτειες» της ιστορικής αφήγησης, ξεκίνησε το 2012 µε την έκδοση σελίδων και στιγµιοτύπων από την οικογενειακή του ιστορία, ένα είδος προσωπικού και οικογενειακού αποµνηµονεύµατος.

Θεωρώντας ως ευθύνη τη µεταλαµπάδευση των ιστορικών βιωµάτων της γενιάς του στις νεότερες γενιές, και εµµένοντας στην αξία της φράσης «όλβιος όστις ιστορίας έσχεν µάθησιν», έχει συγγράψει και εκδώσει τα κάτωθι ιστορικά έργα:

  • «Οικογενειακές και ιστορικές αναµνήσεις», αυτοέκδοση, Κοµοτηνή 2012.
  • «Επέσατε θύµατα από αδέρφια εσείς», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κοµοτηνή 2014.
  • «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Η ζωή και ο θάνατος ενός ασυµβίβαστου και ονειροπόλου επαναστάτη», εκδόσεις Επικοινωνία, Κοµοτηνή 2015.
  • «Μακρόνησος – Το νησί των μαρτυρίων πίσω από το “γαλανόλευκο παραπέτασμα”», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κοµοτηνή 2018.
  • «Οικογενειακές και ιστορικές αναµνήσεις», β΄ έκδοση, εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κοµοτηνή 2021.

"Κώστας Βραδέλης - Οικογενειακές και ιστορικές αναμνήσεις"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood