Στήριξη της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του άτυπου lock down στις εν λόγω επιχειρήσεις

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο των πελατών, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Screenshot_196

Τη στήριξη από την κυβέρνηση των επιχειρήσεων της εστίασης και του λιανεμπορίου, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και τις πλήττουν με δραματικό τρόπο, ζητούν 65 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., ανάμεσά τους και ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο των πελατών, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές, και τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις και κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό, οδηγούν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα σε οικονομική ασφυξία.

Σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών καθώς και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στήριξη της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του άτυπου lock down στις εν λόγω επιχειρήσειςΤο κείμενο της ερώτησης: 

“Θέμα: «Χωρίς στήριξη και απροστάτευτες απέναντι σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού για ακόμα μία φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο».

Εδώ και περισσότερο από ενάμισι χρόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και εστίαση πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το παρατεταμένο lockdown – το μεγαλύτερο σε διάρκεια σε όλη την Ε.Ε.- που επιβλήθηκε την περίοδο Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021 οδήγησε τις επιχειρήσεις σε πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία. Οι δυσκολίες καταγράφονται και στην έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2021, όπου το 36,7% των επιχειρήσεων εκφράζουν το φόβο τους για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους το επόμενο διάστημα.

Επιπρόσθετα, οι πληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα με εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στις μεταφορές επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τις αυξήσεις του κόστους λειτουργίας τους. Επιπλέον, ο αποκλεισμός τους από χρηματοδοτήσεις και κυρίως από τον τραπεζικό δανεισμό τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2/11 από τον Υπουργό Υγείας και αφορούν την εστίαση και το λιανεμπόριο, πρόκειται να προκαλέσουν εκ νέου μείωση στον τζίρο των ήδη επιβαρυμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες επιβαρύνονται περαιτέρω, εφ’ όσον είναι υποχρεωμένοι να υποκαταστήσουν τους ελέγχους που οφείλει να πραγματοποιεί το κράτος, την στιγμή που κανένα αντίστοιχο μέτρο δεν προβλέπεται για την είσοδο σε εκκλησίες αλλά και για την αποφυγή του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον, η εξαίρεση των σούπερ μάρκετ από την υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στα καταστήματά τους, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου που πωλούν πολλά κοινά προϊόντα με τα σούπερ μάρκετ.

Με ανακοινώσεις τους τόσο οι φορείς του λιανεμπορίου και της εστίασης αναφέρονται στις ανησυχητικές εξελίξεις που προοιωνίζονται για τους συγκεκριμένους κλάδους, εν μέσω μάλιστα περιόδου εκπτώσεων αλλά και ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Επειδή, η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε εστίαση και λιανεμπόριο έχουν πληγεί σφοδρά το προηγούμενο διάστημα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα παρατεταμένα lockdown

Επειδή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι ενιαία για όλη την αγορά και εγείρουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού

Επειδή, δεν προβλέπονται νέα μέτρα ανακούφισης για τις ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθούν οι ήδη επιβαρυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο;
  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται από τη μη ενιαία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων;”.

 

                                  

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood