Το τέλος των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ από το 2030, και για τα ταξί από το 2025, προανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο νέος κλιματικός νόμος θα απαγορεύει από το 2023 την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε όλα τα νέα σπίτια όπου υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Κάθε καινούριο αυτοκίνητο το οποίο θα πωλείται σε 9 χρόνια από σήμερα, θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό ή υδρογόνου, ανοίγοντας τον δρόμο για το πέρασμα των κινητήρων βενζίνης και ντίζελ στην ιστορία.

Για τις αλλαγές στα ταξί η κυβέρνηση επιδιώκει να πατήσει το γκάζι παραπάνω. Από το 2025 τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Το ίδιο θα ισχύσει και για το 1/3 των αυτοκινήτων που ανήκουν σε εταιρίες ενοικίασης οχημάτων.

Σε λιγότερο από 14 μήνες από σήμερα, κάθε νέο σπίτι που κατασκευάζεται σε περιοχές όπου υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου, θα πρέπει να έχει κλειστή την πόρτα στο πετρέλαιο.

Από το 2023 για τα νεόδμητα θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου.

Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ο πρώτος κλιματικός νόμος της χώρας με τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει ότι το αργότερο το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 θα έχει επιτευχθεί πλήρης απεξάρτηση από την καύση λιγνίτη.

Πηγή: skai.gr