Μέτιος για τροποποίηση λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων: Ορθή απόφαση – Λάθος ο τρόπος λήψης της

"Πριν από τέτοιου είδους αποφάσεις, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενημερώνονται, για να κατανοούν τους λόγους και να μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές επιλογές, και όχι μόνο να καλούνται να τις υποστηρίξουν".
ΜΕΤΙΟΣ 55

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της 4ης ΥΠΕ για αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τους επόμενους δύο μήνες, και η οποία προβλέπει προσωρινή αναστολή της εφημέρευσής τους μετά τις 3 το μεσημέρι και μέχρι το πρωί της επομένης, κάτι που ζητούσαν οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών από την αρχή της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εν λόγω υγειονομικές δομές εφημερεύουν καθημερινά δύο ειδικοί Γενικοί Ιατροί, όταν στο νοσοκομείο του ίδιου νομού όπου διοχετεύονται όλα τα περιστατικά Covid και όχι μόνο, δεν υπάρχουν γιατροί για να εφημερεύσουν πλέον στο ΤΕΠ και στις Covid κλινικές, ενώ και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί. Εξάλλου 

Εν όψει της εξέλιξης, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, με δήλωσή του, αφού υπενθυμίζει με νόημα οτι “από την πρώτη μέρα της πανδημίας σταθήκαμε δίπλα στην Κυβέρνηση και στο σύστημα Δημόσιας Υγείας στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό”, σημειώνει οτι συμφωνεί μεν με την ορθότητα της απόφασης, ωστόσο καταθέτει εντόνως τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο αυτή ελήφθη, χωρίς δηλαδή να προϋπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Υπό αυτό το πρίσμα, κάνει λόγο για δίκαιες διαμαρτυρίες δημάρχων και κατοίκων, όμως υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι όποιες αντιδράσεις να είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και όχι προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων προβλημάτων.

Ολόκληρη η δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου:

“Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από την πρώτη ημέρα της πανδημίας σταθήκαμε δίπλα στην Κυβέρνηση και στο σύστημα Δημόσιας Υγείας στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Ανταποκριθήκαμε στο σύνολο σχεδόν των αιτημάτων που μας έκαναν οι φορείς της Υγείας και που ήταν στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, βάζοντάς τα σε πρώτη προτεραιότητα. Σήμερα, δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα έξαρση της πανδημίας. Και όπως κάναμε μέχρι τώρα, στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό της Πολιτείας και των φορέων Υγείας.

Η απόφαση για αναστολή και τροποποίηση της λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας στην Περιφέρειά μας τους επόμενους μήνες, έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό: την αξιοποίηση του προσωπικού των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία της περιοχής μας ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η έξαρση της πανδημίας τώρα που η κατάσταση πιέζει ασφυκτικά τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Πρόκειται για μια απόφαση που η λογική της είναι σωστή. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο πάρθηκε, χωρίς να υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους Δήμους, δεν ήταν σωστός. Και δεν δικαιολογείται από την πίεση του χρόνου, ούτε από την ανάγκη να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Με μια τηλεδιάσκεψη το θέμα θα μπορούσε να είχε συζητηθεί. Πριν από τέτοιου είδους αποφάσεις, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενημερώνονται, για να κατανοούν τους λόγους και να μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές επιλογές, και όχι μόνο να καλούνται να τις υποστηρίξουν.

Πιστεύω λοιπόν, όπως υλοποιήθηκε αυτή η απόφαση, δίκαια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι Δήμαρχοι των περιοχών που τους αφορά. Και από τη στιγμή που άνοιξε το θέμα των εξαιρέσεων, θα μπορούσαν να υπάρξουν και ορισμένες ακόμα. Ωστόσο, οι όποιες αντιδράσεις θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος και όχι προς την κατεύθυνση δημιουργίας νέων προβλημάτων.

Την περασμένη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, αλλά και τηλεφωνικά, έθεσα το ζήτημα και τους προβληματισμούς μου. Δυστυχώς οι Περιφέρειες δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μισθοδοσίες ιατρών ή άλλου προσωπικού στους φορείς Υγείας. Μαζί με τους Δημάρχους και τους Βουλευτές θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απ’ ευθείας επικοινωνίας με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ώστε το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Και, κυρίως, να μην υπάρξει άλλη φορά όπου θα κληθούμε να εφαρμόσουμε μια απόφαση χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες“.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood