Χθες το μεσημέρι έγινε γνωστό οτι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία για είσοδο σε χώρους λατρείας ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με επίδειξη αρνητικού covid test.

Χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Mega, απαντούσε: “Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε εκκλησίες. Κλείσαμε τις εκκλησίες. Δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε μια σκληρή σύγκρουση με την Εκκλησία η οποία τελικά πείστηκε όμως ότι αυτό ήταν το σωστό. Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε «γενεές δεκατέσσερις», κάτι αρκετά συνηθισμένο, και με κατηγόρησε ότι ευθύνομαι για όλα τα στραβά και τα δεινά σε σχέση με την πανδημία, έκανε μια πρόταση. Μια πρόταση μόνο. Και αφορά την υποχρεωτικότητα του τεστ στις εκκλησίες. Εγώ θα αντιτείνω το εξής… Εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα: θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού, θα το συζητούσαμε. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι οι εκκλησίες μόνο. Είναι η πολιτικοποίηση του ζητήματος της πανδημίας και ένα ταυτοτικό παιχνίδι προς άγρα ψήφων, το οποίο δυστυχώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί και το κάνει σήμερα. Από όλη την κριτική που μας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο του μέλημα είναι το αν θα έχουμε τεστ και για όσους μπαίνουν σε εκκλησίες; Και αν υπήρχε τρόπος αυτό να το εφαρμόσουμε, δεν θα ήμουν αρνητικός”.

Σήμερα έγινε γνωστό οτι σε χθεσινή της συνεδρίαση η διαρκής ιεράς σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την έκδοση εγκυκλίου δια της οποίας προτρέπονται οι ανεμβολίαστοι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς με αρνητικό τεστ.

Ακολούθως έγινε γνωστό οτι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσε για την τροπολογία, ενώ ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Εκκλησία να εντείνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού, επεσήμανε πως “η Εκκλησία προτείνει αυτό που δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει” και πως “η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της”.

Στο μεταξύ, διαρροές σε μερίδα του Τύπου ανέφεραν πως η εγκύκλιος της Εκκλησίας εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου δήλωνε: “Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους. Σήμερα το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Όμως, τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος, τονίζοντας: “Σήμερα μάθαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταξύ άλλων και την ικανότητα να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Χθες επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξαίρεσης της εκκλησίας από τα μέτρα προστασίας. Σήμερα μάθαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι κόντρα στην χθεσινή του άποψη επικοινώνησε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου λήφθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση. Η γελοιοποίηση της κυβέρνησης και η προσπάθεια πολιτικάντικης εκμετάλλευσης των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη θα ήταν μικρό πρόβλημα – αφού πλέον είναι κάτι συνηθισμένο – αλλά αυτή τη φορά σχετίζεται με ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας. Για να τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι ανευθυνότητας και υποκρισίας καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για υποχρέωση τεστ κατά την είσοδο ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες. Η πρόταση της Ιεράς Συνόδου, που κινείται στο ίδιο πνεύμα, απλά εκθέτει ακόμα περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη”.