Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δηλώνει σε γκάλοπ της Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ ότι η μηνιαία επιβάρυνσή τους από τις ανατιμήσεις θα είναι δυσβάσταχτη, καθώς και οτι θεωρούν την αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού ως την αποτελεσματικότερη λύση.

Επιπλέον, στην έρευνα καταγράφονται οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με το μέγεθος της επιβάρυνσής τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, καθώς και για τους τρόπους προστασίας του βιοτικού επιπέδου τους.

Συγκεκριμένα:

Αυξήσεις μισθών και κατάργηση φόρων ζητούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Αυξήσεις μισθών και κατάργηση φόρων ζητούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέαΑπό τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, και προς επιβεβαίωση των παραπάνω, πολύ σημαντική είναι η διαφοροποίηση του δείκτη εξέλιξης των αμοιβών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση πριν τέσσερις μήνες). Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη των αμοιβών τους σε ποσοστό 61%, σε σχέση με το 49% που κατέγραφε ο συγκεκριμένος δείκτης στην προηγούμενη μέτρηση. Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται πολύ σημαντικό διότι αποτυπώνει μια έντονη τάση που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο οι τιμές σε εισαγμένα και εγχώρια  προϊόντα παρουσιάζουν ισχυρή ανοδική πορεία η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ίδια στιγμή ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.

“Είναι συνεπώς αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων ώστε να προστατευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων”, τονίζει η ΓΣΕΕ, και προσθέτει: “Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από δέκα χρόνια λιτότητας βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο επικίνδυνο μείγμα αστάθειας, αφού το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, και στασιμότητας των εισοδημάτων, απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων. Η διάρκεια, δε, της ακρίβειας, και η μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού”.

Αυξήσεις μισθών και κατάργηση φόρων ζητούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέαΓια τους λόγους αυτούς η ΓΣΕΕ προτείνει τις εξής εισοδηματικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις: