Στην Καλαβρία Ιταλίας και στην Τενερίφη Ισπανίδας, βρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΓΕΛ Ιάσμου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus, “CultGameEdu” και “Technology as a solution for Climate Change”, στα οποία συμμετέχει.
Γράφει η Διευθύντρια του σχολείου, Βάγια Σερέτη:
“Συνάντηση Τενερίφης: H εβδομάδα από τις 11 έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 ήταν ιδιαίτερα γόνιμη για την υλοποίηση του έργου του ΓΕΛ Ιάσμου Erasmus+227 CultGameEdu. Όλοι οι εταίροι συναντηθήκαμε στην Τενερίφη μετά από πρόσκληση του σχολείου της Ισπανίας IES El Sobradillo, το οποίο διοργάνωσε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα. Αρχικά, καταφέραμε επιτέλους να συναντηθούμε δια ζώσης όλοι εμείς που συναντιόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Oι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να εξηγήσουν τους στόχους του οργανισμού τους. Επιπλέον, μπορέσαμε να μάθουμε σε βάθος τι είναι η παιχνιδοποίηση. Τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, από τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Τσομή Γεώργιο και τους συνεργάτες του, όσο και σε πρακτικό επίπεδο χάρη στα παραδείγματα που δόθηκαν από το Meraki Projectes. Υπήρξαν επίσης συνεδρίες για τον καθορισμό των στοιχείων, των μηχανισμών και της δυναμικής που θα αποτελέσουν μέρος της ψηφιακής εφαρμογής του έργου μας. Τέλος, οι οικοδεσπότες μας από το IES El Sobradillo εμπλούτισαν την επίσκεψή μας με δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξαιρετική πολιτιστική κληρονομιά της Τενερίφης, για παράδειγμα, με ξενάγηση στη Σάντα Κρουζ και επίσκεψη στις πυραμίδες του Güímar. Συνολικά ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και προοιωνίζεται ένα πολύ εποικοδομητικό έργο. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και υπεύθυνη μονάδα υλοποίησης για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Eπίσκεψη στην Καλαβρία: Εξάλλου, σε μικρής διάρκειας ανταλλαγή μαθητών συμμετείχαν έξι μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Βάγια Σερέτη και την εκπαιδευτικό κ. Ελισάβετ Βαφειάδου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+229 Technology as a solution for Climate Change. Το πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και υπεύθυνη μονάδα υλοποίησης για την Ελλάδα είναι το ΙΚΥ. Θέμα του δικού μας έργου είναι η κλιματική αλλαγή και η διάρκειά του είναι διετής. Συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Στην ανταλλαγή αυτή των μαθητών που φιλοξένησε το σχολείο Istituto Istruzione Superiore “P. Mazzone” της Ιταλίας στη Roccela Ionica από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2021 παρουσιάστηκαν από τους μαθητές στοιχεία για το Aποτύπωμα του Άνθρακα και συζητήθηκαν οι ατομικές και οικογενειακές δραστηριότητες που συντελούν στην αύξηση του Αποτυπώματος, καθώς και οι τρόποι μείωσής του. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για δράσεις και πρωτοβουλίες σχετικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων, τα κριτήρια απόκτησης γαλάζιας σημαίας, τα συστήματα καθαρισμού της θάλασσας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενέργεια από τα κύματα κ.ά. Η κινητικότητα εκτός από δράσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή περιελάμβανε παρουσιάσεις των σχολείων και των εκπαιδευτικών συστημάτων. Περιελάμβανε επίσης επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καθώς το σχολείο που μας φιλοξενούσε βρίσκεται στην περιοχή της Μεγάλης Ελλάδας, Μagna Graecia , επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Επιζεφύριων Λοκρών, που ήταν από τις πιο σημαντικές και εύπορες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Οι Επιζεφύριοι Λοκροί ήταν αρχαία Ελληνική αποικία που ιδρύθηκε κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό (7ο π.Χ. αιώνα) από Λοκρούς, από τους οποίους πήρε και το όνομά της. Σήμερα στην περιοχή της αρχαίας πόλης βρίσκεται χτισμένη η Ιταλική κωμόπολη Λόκρι (Locri). Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Magna Graecia στο Reggio Calabria, το αρχαίο Ρήγιο, όπου θαυμάσαμε τα περίφημα αρχαιοελληνικά μπρούντζινα αγάλματα, γνωστά ως Riace warriors, σήμα κατατεθέν της πόλης. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό το ότι ανάμεσα στους μαθητές του Ιταλικού σχολείου γνωρίσαμε μαθητές που οι γιαγιάδες τους και οι παππούδες τους μιλούσαν τη Grecanicο, την ελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας, τα «αρχαία ελληνικά» σύμφωνα με τους ίδιους. Επόμενος σταθμός του προγράμματος θα είναι μικρής διάρκειας ανταλλαγή μαθητών τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη και θέμα: Κλίμα και υγεία”.