Σωκράτης Φάμελλος: “Εγκληματικό το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ”

"Στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη η κούφια και πρόχειρη εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, που δεν σημαίνει απανθρακοποίηση. Πρόκειται, αντιθέτως, για ένα σχέδιο αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών".
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΗ

«Μέχρι τώρα στην Ευρώπη τα λόγια για την ενεργειακή μετάβαση δεν μεταφράζονται σε πράξεις. Και γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα, αμφισβητείται η πρόσβαση στην ενέργεια για όλους, λόγω της κρίσης ακρίβειας. Και ενώ απαιτείται ένα άλμα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση των φιλόδοξων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Fit For 55”, το ερώτημα είναι πώς θα γίνει πράξη το σύνθημα “κανείς να μη μείνει πίσω”. Το ερώτημα που μπαίνει πλέον στην παγκόσμια κοινότητα, είναι η επιβίωση, και ως εκ τούτου η Πράσινη Μετάβαση δεν είναι μόνο μία ευκαιρία για business, επενδύσεις, αλλά και η ευκαιρία αλλά και υποχρέωση να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ώστε να είναι βιώσιμος για όλους· για το κλίμα, την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και τα οικοσυστήματα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτησή του σε Συνέδριο της “Καθημερινής” με τον τίτλο «1st Athens ESG Summit» συμμετέχοντας στο πάνελ «Κλιματική κρίση και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου, Δημήτρη Δελεβέγκου, που συντόνιζε το πάνελ, τόνισε πως “δεν υφίσταται δίλημμα απολιγνιτοποίηση ή απανθρακοποίηση, αλλά μόνη λύση και απάντηση είναι η απανθρακοποίηση και η πράσινη ενέργεια. Η σημερινή συζήτηση γίνεται στη «δίνη» της ενεργειακής κρίσης.

Στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη η κούφια και πρόχειρη εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, που δεν σημαίνει απανθρακοποίηση. Πρόκειται, αντιθέτως, για ένα σχέδιο αντικατάστασης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ορυκτού φυσικού αερίου ιδιωτών.

Το σχέδιο αυτό δεν προωθεί πραγματικά τη μετάβαση του ενεργειακού μας συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οδηγεί και δεσμεύει παράλληλα σε υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και σε πρόσδεση της Ελλάδας στο ορυκτό φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες”.

Σχολιάζοντας, δε, ότι “η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα”, αναφέρθηκε ειδικότερα στην “εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που είχε εκκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, πάγωσε για δύο περίπου χρόνια και επαναπροκηρύχθηκε πρόσφατα, στο πάγωμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura 2000, και στη δήθεν «απλοποίηση» της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ με την εισαγωγή Βεβαίωσης Παραγωγού στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4.685 που οδήγησε σε υπερθέρμανση της αγοράς και σε αντιδράσεις και συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες”.

«Ακόμη και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναγνωρίζει το πρόβλημα, κάνει λόγο για δικαιολογημένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, και τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

  • Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και σε σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επαρκή ρύθμιση:

«Εν μέσω ενεργειακής κρίσης και μεγάλου κύματος ακρίβειας στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια, ακούσαμε για ουρανοκατέβατα κέρδη 39% παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, από καθηγητή εγνωσμένου κύρους του ΕΜΠ, τον κ. Κάπρο, σε συνέδριο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση. Τα τιμολόγια ηλεκτρισμού πρέπει να αντανακλούν το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και οφείλει η πολιτεία να ελέγχει ώστε τα τιμολόγια να είναι δίκαια. Την ίδια στιγμή, σχεδόν από την αρχή λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως και σήμερα, η ενεργοβόρος βιομηχανία καταγγέλλει ολιγοπώλιο και χειραγώγηση τιμών».

Όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος, “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει ως προτεραιότητα η αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργεί με κανόνες και διαφάνεια ώστε να ενισχύεται ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή, διότι το ευρωπαϊκό σύνθημα «Κανείς να μη μείνει πίσω» μεταφράζεται στη διασφάλιση πρόσβαση στην ενέργεια, και συνεπώς στη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο “εγκληματικό σχέδιο εκχώρησης, με διαδικασίες «εξπρές», και χωρίς να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, μετά την πώληση του 100% των Δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε μία εταιρεία που συμμετέχει μάλιστα το ιταλικό δημόσιο”, και στο “ξεπούλημα του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), το οποίο προχωράει μετά και τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ”.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρόκειται για μία εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ για την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας. Τώρα η κυβέρνηση αξιοποιεί τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που ταυτόχρονα πουλάει για να απορροφήσουν μέρος των υπέρογκων αυξήσεων, κάτι που αποδεικνύει και πόσο λάθος είναι η επιλογή της ιδιωτικοποίησης όλων των ενεργειακών φορέων, ειδικά εν μέσω ακρίβειας».

Καταλήγοντας ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε πως “η θέσπιση κλιματικού νόμου αποτελεί αναγκαιότητα που καθυστερεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη – είχε δηλώσει ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι την COP26”, καθώς και οτι “η Ελλάδα για να φτάσει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, πρέπει να τον θέσει νωρίτερα, ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η ηλεκτροπαραγωγή που υπάρχει το πρόβλημα δέσμευσης της χώρας μας στο φυσικό αέριο. Ο κλιματικός νόμος θα βασιστεί σε δύο κριτήρια: στη διασφάλιση πρόσβασης σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλους, και στη σύνδεση των ιδιωτικών και δημόσιων χρηματοδοτήσεων με τις αρχές της ουδετερότητας προς το κλίμα και ως προς τη διαχείριση των πόρων, για να αλλάξει ο τρόπος που παράγουμε”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood