Κόβει τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου το Ευρωκοινοβούλιο

Κόβει τη χρηματοδότηση έργων φυσικού αερίου το Ευρωκοινοβούλιο.
FYSIKO AERIO

Την παύση χρηματοδότησης έργων φυσικού αερίου από τους πόρους που διατίθενται στην Ε.Ε. για τη ενίσχυση ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, και, αντιθέτως, τη στήριξη χρήσης υδρογόνου, δέσμευσης εκπομπών άνθρακα, και αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς να μετακυλίεται στους καταναλωτές το κόστος, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενέκρινε (50 υπέρ, 13 κατά, 12 αποχές), τη θέση της σχετικά με τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την επιλογή ενεργειακών projects κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) που αφορούν έργα υποδομής (π.χ. γραμμές ρεύματος υψηλής τάσης, αγωγοί ορυκτών καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, “έξυπνα” δίκτυα), τα οποία ωφελούνται από ταχείες διοικητικές διαδικασίες και χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Βάσει της θέσης αυτής, έργα που βασίζονται στο φυσικό αέριο δεν θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές προβλέπουν μια “προσωρινή παρέκκλιση” που θα επιτρέψει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, έργα φυσικού αερίου από τον τέταρτο ή πέμπτο κατάλογο των PCIs, να είναι επιλέξιμα για ταχεία διαδικασία αδειοδότησης.

Κατά τους ευρωβουλευτές, τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη-μέλη να εγκαταλείψουν τα στερεά ορυκτά καύσιμα, ενώ προτείνεται χρηματοδότηση έργων που αναχρησιμοποιούν υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου για μεταφορά ή αποθήκευση υδρογόνου.

Όχι στην τιμωρία των καταναλωτών

Παράλληλα οι ευρωβουλευτές επανέλαβαν ότι τα επιλέξιμα έργα πρέπει να συνάδουν με την αρχή “προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση”, η οποία ορίζει ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο ευκολότερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων για τους καταναλωτές και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τόνισαν ιδιαίτερα ότι το κόστος των έργων θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι τελικοί χρήστες δεν επιβαρύνονται δυσανάλογα, ιδίως στην περίπτωση που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια. Σημειώνουν επίσης ότι η νομοθεσία δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα μιας χώρας να καθορίζει τον τρόπο χρήσης των ενεργειακών της πόρων και το δικό της ενεργειακό μείγμα.

πηγή: avgi.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood