Την  Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων» για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στην έδρα του Συλλόγου, στο Αρχοντικό Σκουτέρη. Τον Αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, και παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Τζαμπάζης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον μητροπολίτη που τίμησε τον σύλλογο με την ευλογία του, το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τελετής έναρξης του νέου έτους, και τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου που επίσης παρευρέθηκε.

d171ecbd 01 5Δεν παρέλειψε, δε, να ευχηθεί, καλό ξεκίνημα και στους υπόλοιπους συλλόγους της πόλης.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης ιδρύθηκε το 1926 και συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους συλλόγους της περιοχής, με μέλη που συμβάλλουν ενεργά και διαχρονικά στην πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

“Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που έχει ευεργετηθεί πολύ από τους Ηπειρώτες. Οι Ηπειρώτες ρίζωσαν, αγάπησαν αυτόν τον τόπο, και προσπαθούμε να τον στηρίζουμε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά τους όλα τα χρόνια στην πολιτική ζωή, διότι σημαντική μερίδα των πολιτικών του τόπου προέρχονται από την Ήπειρο”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαμπάζης.

1b5ad5e0 245672119 577447849979115 2834773289013470269 nΕπιπρόσθετα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, απηύθυνε κάλεσμα  προς τις οικογένειες ηπειρωτών του τόπου “να αρχίσουν να ασχολούνται και να έρθουν σε επαφή με τον σύλλογο ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η περίοπτη πολιτιστική του παρουσία”, σημειώνοντας πως “υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ηπειρώτες και πρέπει να έρθουν και να μας πλησιάσουν”.

f76594ad 245650687 4648261345231164 5200947364911675389 nΧορευτικά τμήματα

Ο σύλλογος διαθέτει χορευτικά τμήματα για μικρά παιδιά, για αρχάριους και για προχωρημένους, τα οποία συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και επίσημες παρουσιάσεις. Τα τμήματα απαρτίζονται συνολικά από περίπου 70 άτομα. Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Μπίστας Αργύριος ανέφερε ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 7-9 μ.μ. στον 2ο όροφο της Καπναποθήκης (παλαιά οδό Ξάνθης). Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους κλειστούς χώρους. “Εξάλλου έχουμε πολύ καιρό να χορέψουμε. Ο χορός μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, μπορεί να γίνει μια κοινή εμπειρία. Χορεύοντας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κάνουμε φίλους”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίστας, συμπληρώνοντας πως “ζωτικής σημασίας για τον σύλλογο είναι οι γονείς ηπειρώτες της Ροδόπης να ενδιαφερθούν για την παράδοση και να φέρουν τα παιδιά τους στον σύλλογο, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον και την συνέχεια του”.

Ξενάγηση μητροπολίτη

Ο Μητροπολίτης ξεναγήθηκε από την αντιπρόεδρο του συλλόγου Μαρία Παπαγεωργίου και τον γραμματέα του Συλλόγου Μπίστα Αργύριο στο Αρχοντικό, αναφέροντας:

“Μεταξύ των επιφανών και φιλοπατριών οικογενειών της ιστορικής παροικίας της Κομοτηνής, συγκαταλέγεται και η μεγάτιμος οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη ο οποίος εγκαταστάθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε οθωμανοκρατούμενη Γκιουμουλτζίνα, όπου δημιούργησε την οικογένεια του και αναδείχτηκε σε σημαντικό οικογενειακό παράγοντα του τόπου. Το όνομα του έχει συνδεθεί, όπως και του Τελωνίδη με την αγορά του Φατήρ Γιακά Τσιφλικιού, για την ανέγερση του πρώτου μικρού ναΐσκου στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του της Παναγίας  Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του Αρχοντικού-μουσείου, αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ου αιώνα. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτίριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες και ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης, με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου. Η ιστορική οικία, το αρχοντικό της μεγατίμου οικογένειας Σκουτέρη, που αποτελεί το άριστο δείγμα της ανερχόμενης κατά την περίοδο εκείνη αστικής τάξεως της Κομοτηνής, ανεγέρθηκε από το γεννήτορα αυτής, Κωνσταντίνο, όπου γεννήθηκαν τα τέσσερα παιδιά του. Και μετά τον θάνατο αυτού και της συζύγου του, συνέχισαν να διαβιούν στην οικεία τα τέσσερα παιδιά τους μέχρι τον θάνατό τους”.