Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ΑΜ-Θ αιτείται να συζητηθεί και να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στην ανανέωση της Ελληνο-Αμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, που όπως τονίζει “αυξάνει και τον αριθμό των βάσεων στην περιοχή μας σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα”.

Το προτεινόμενο ψήφισμα

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν.Μακεδονιας Θρακης δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην  ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις,  συμφωνία που σημαίνει ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Αυτό το στόχο άλλωστε υπηρετεί και η πρόσφατη συμφωνία «αμυντικής συνδρομής» Ελλάδας – Γαλλίας.

Η συνέχιση του “Στρατηγικού Διαλόγου” και η ανανέωση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ,  σηματοδοτεί νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, που η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει για λογαριασμό των ΗΠΑ μεγαλύτερες δεσμεύσεις με την εγκατάσταση νέων βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα και για την περιοχή μας σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα βάζοντας στο στόχαστρο τις στρατιωτικές, λιμενικές, ενεργειακές και άλλες υποδομές της περιοχής.

Ο λαός της περιοχής μας, γενικότερα ο Ελληνικός λαός, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς.

656c6b61 laikh suspeirwsh amth870Η ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ούτε με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, αντίθετα εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους αντιποίνων από χώρες που η πολεμική προετοιμασία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας, στρέφεται εναντίων τους (δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων).

 Οι σχεδιασμοί τους για την περιοχή μας υπηρετούν  συμφέροντα  μεγάλων ξένων και ντόπιων οικονομικών ομίλων. Σε αυτούς παραδίδονται οι υποδομές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι οδικοί άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής μας. Τα περιβόητα «ανταποδοτικά οφέλη» που προπαγανδίζουν διάφοροι για να εξασφαλίσουν τη στήριξη ή την ανοχή του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι «χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς». Ο λαός της περιοχής έχει πρόσφατη αρνητική πείρα από τα περιβόητα «ανταποδοτικά» για να περάσει ο TAP.  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας Θράκης καλεί την Κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις και απαιτεί να μην την καταθέσει στη Βουλή.

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης”.