Σε ετοιμότητα το “Σ.Τ.Ο.” Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας 112 & Η απαγόρευση διέλευσης από τις ιρλανδικές διαβάσεις.
138309751_858445174934222_393830225151632988_n

Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών τη χρονική περίοδο 2020-2021.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος στελέχη του Δήμου Κομοτηνής και των αρμόδιων υπηρεσιών του, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης και Κομοτηνής, της Αστυνομίας και της Τροχαίας Κομοτηνής, της ΧΧΙ ΤΘΤ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, και των Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι πυρκαγιές στο δάσος της Νυμφαίας αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά χάρη στον άριστο συντονισμό και στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και εθελοντών, και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος απέναντι στα χειμερινά έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης δήλωσε πως από την πλευρά του Δήμου Κομοτηνής θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του Δήμου. Ακόμη ευχαρίστησε τα στελέχη και τις υπηρεσίες του Δήμου και όλους τους φορείς που επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας το περασμένο καλοκαίρι.

Απολογισμός χειμώνα 2020-2021

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, Θέμης Τζενετίδης, προχώρησε στον απολογισμό της προηγούμενης χειμερινής περιόδου που χαρακτηρίστηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττοντας ειδικά τους οικισμούς Μαυρομμάτι και Καρυδιά που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έκανε λόγο για “άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου οι οικογένειες που επλήγησαν να έχουν την απαραίτητη στήριξη στην καθημερινότητά τους αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών”, προσθέτοντας ότι “έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση-αποκατάσταση των περισσότερων υποδομών στις περιοχές που είχαν τα σοβαρότερα προβλήματα”. Σημείωσε, δε, ότι “ο Δήμαρχος έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΥΑΚ, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών), να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα με προσωπικό και μηχανήματα σύμφωνα με τις ενέργειες που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών”. Ο κ. Τζενετίδης περιέγραψε αναλυτικά την προετοιμασία που έγινε από την κάθε Υπηρεσία, και μετέφερε ότι “ο Δήμος διαθέτει επιπλέον δύο νέα οχήματα 4Χ4 που μπορούν να πραγματοποιούν αντλήσεις και χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό”.

Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, Δήμος Ευτυχιάκος, εξήγησε ότι η σύγκλιση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου γίνεται για την περίοδο 2021-2022 αλλά και εν όψει των καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια παρουσίασε την εισήγηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Κρυσταλλίας Γεωργιάδου, με αναφορά στην κλιματική κρίση και τονίζοντας πως «η δύναμη της φύσης ξεπερνά τις προβλέψεις μας κυρίως λόγω των ανεξέλεγκτων αυθαίρετων παρεμβάσεων σε κοίτες ποταμών, σε δάση, σε περιοχές ασταθών γεωλογικών εδαφών, κ.α.».

Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112

Στη συνέχεια της εισήγησης της κ. Γεωργιάδου υπογραμμίστηκαν όλες οι απαραίτητες δράσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και ανακοινώθηκε ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης οργανώνει έξι κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, με θέμα τις παραποτάμιες πλημμύρες των τριών μεγάλων ποταμών που διατρέχουν τις δύο χώρες. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην  ενημέρωση και εξοικείωση των πολιτών για τη σωστή χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας 112.

Περεταίρω κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε κυρίως από τους φορείς που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή (Πυροσβεστική, Αστυνομία), η ανάγκη συμμόρφωσης των πολιτών σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις ιρλανδικές διαβάσεις, καθώς όπως επισημάνθηκε συχνά οι οδηγοί αγνοούν την ειδική σήμανση και διέρχονται από τις ιρλανδικές διαβάσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από τις 13 Οκτωβρίου

Εξάλλου, ο Δήμος Κομοτηνής ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, αναμένεται νέο καιρικό σύστημα με την ονομασία “Μπάλλος” που θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία στη χώρα από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, με κύρια χαρακτηριστικά:

 • Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία, και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα. Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η κακοκαιρία θα είναι το χαρακτηριστικό που θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες θα εξασθενήσουν στα βορειοδυτικά. Το Σάββατο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
 • Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7-8 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
 • Την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6-7 βαθμούς Κελσίου.

Συμβουλές προς τους πολίτες

Εν όψει των παραπάνω, ο Δήμος Κομοτηνής συμβουλεύει τους δημότες:

 • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια μέσα και έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.
 • Μη διασχίσετε χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο.
 • Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
 • Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
 • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
 • Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
 • Διατηρείστε ζεστό το σπίτι και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε / Μην αφήνετε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να βγουν έξω ασυνόδευτοι.
 • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια όταν είναι απαραίτητο να βγείτε από το σπίτι.
 • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο.
 • Αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
 • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.
 • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, κ.λπ.
 • Αποφύγετε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
 • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τις ιστοσελίδες, του Δήμου Κομοτηνής www.komotini.gr, και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ http://cp.pamth.gov.gr/civil/.

Τα καθημερινά δελτία καιρού της ΕΜΥ, αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.emy.gr.

Σε ετοιμότητα το "Σ.Τ.Ο." Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood