Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει του εντοπισμού 620 διαφορετικών ειδών φυτοφαρμάκων σε 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών στην Τουρκία, μετά από έρευνα που διεξήχθη στη γείτονα και σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Όπως σημειώνει η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο 15,6% των λαχανικών που εξετάστηκαν, ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες. Επιπλέον, το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας EU Pesticide Blacklist 2016, στην οποία κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Μάλιστα, η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην Ε.Ε. και να καταλήγουν στις αλυσίδες τροφίμων της Ε.Ε., με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών αλλά και στο περιβάλλον, υπογραμμίζει η κ. Ασημακοπούλου.

Κατόπιν αυτών, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία, καθώς και πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) προϊόντων μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην επικαλούμενη έρευνα.

e2273edf cours des metaux anna michelle asimakopoulouΟλόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

“Θέμα: «Σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία και την εισαγωγή τους στον ΕΟΧ».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς και σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Τουρκία, σε 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών, που εξετάστηκαν, βρέθηκαν και αναλύθηκαν 620 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων.

Στο 15,6% των λαχανικών εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες, ενώ 56 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν σε λαχανικά τον Αύγουστο, 96 τον Οκτώβριο και 139 τον Νοέμβριο του 2019.

Το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας EU Pesticide Blacklist 2016, όπου κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ και να καταλήγουν στις τροφικές αλυσίδες, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στο περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία;
  • Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον ΕΟΧ προϊόντων, μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην παραπάνω έρευνα;”.