Τα πρώτα συμπεράσματα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναφορικά με την πορεία του τέταρτου κύματος της πανδημία εξάγουν σταδιακά οι παιδίατροι, ιχνηλατώντας τους δυνητικούς συντελεστές μετάδοσης του κορωνοϊού στις μικρές ηλικίες, καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία επανήλθε δια ζώσης σχεδόν μετά από δύο χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εμπειρίες από το φετινό φθινόπωρο δείχνουν ως λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μαζικής μετάδοσης του ιού στις σχολικές τάξεις, καθώς τόσο τα επαναλαμβανόμενα αυτοδιαγνωστικά τεστ, όσο και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την παραμονή των μαθητών στο σχολείο, φαίνεται να περιορίζουν αρκετά την αλυσίδα μετάδοσης, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το γεγονός ότι οι ίδιοι μαθητές βρίσκονται κάθε φορά στην ίδια σχολική τάξη, η οποία λειτουργεί ως μια ελεγχόμενη «φούσκα», επιτρέποντας τον περιορισμό του μαθητικού δυναμικού στην έκθεση στον κορωνοϊό.

Ερμηνεύοντας τη χαμηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού προσώρας στο σχολικό περιβάλλον, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εξηγεί στο protothema.gr πως αυτή οφείλεται στη «δομημένη περιφρούρηση που προσφέρει το σχολείο εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την πανδημία», καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί από την Πολιτεία, έχουν γίνει κτήμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών.

Στον αντίποδα, οι εξωσχολικές δραστηριότητες ελέγχονται ως πιο «ύποπτες» με βάση τα πρώτα συμπεράσματα των παιδιάτρων ως προς τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς η χαλάρωση ως προς την εφαρμογή των περιορισμών σε αθλητικές δραστηριότητες, φροντιστήρια και κυρίως παιδικά πάρτι, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επισκέψεις στα παιδιατρικά κέντρα το τελευταίο διάστημα με κρούσματα κορωνοϊού.

Στην ίδια ακολουθία, τη δεύτερη θέση στη μετάδοση του ιού στα παιδιά, φαίνεται να καταλαμβάνει η εστίαση, ιδίως σε χώρους με μουσική, όταν μάλιστα η έκθεση των μικρών ηλικιών σε αντίστοιχους χώρους διαρκεί για αρκετές ώρες.

Ακολουθεί η παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο, και τέλος η μεταφορά του ιού στα παιδιά από το εργασιακό περιβάλλον των γονέων.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι παιδίατροι εφιστούν την προσοχή των γονέων ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους άσκησης εξωσχολικών δραστηριοτήτων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες, καθώς επίκειται και η εκδήλωση της εποχιακής γρίπης, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες ιδίως σε κλειστούς χώρους διδασκαλίας και εργασίας.

πηγή: protothema.gr