Και τον φετινό Οκτώβριο – μήνας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – ο δραστήριος Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ροδόπης “Δύναμη Ψυχής”, πραγματοποιεί σχετικές δράσεις.

Η έναρξή τους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, όταν σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής το σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης φωτίστηκε με ροζ χρώμα – θα παραμείνει έτσι όλο τον μήνα – και μέλη του συλλόγου που δοκιμάστηκαν από τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες, έστειλαν το δικό τους δυνατό μήνυμα για τη σημασία της πρόληψη και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Τα μέλη του συλλόγου διένειμαν φυλλάδια αυτοδιάγνωσης, καθώς και κορδελάκια πέτου με το έμβλημα της εκστρατείας ενημέρωσης, ενώ διέθεσαν και μπλούζες για την οικονομική ενίσχυση του έργου τους.

Ενός έργου διαρκούς και αξιέπαινου, που στόχο έχει να “αφυπνίσει” τις γυναίκες προκειμένου να διενεργούν τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο του στήθους τους (μαστογραφία-υπέρηχο), αλλά και την ατομική ψηλάφηση μια φορά τον μήνα.

Ο σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό κάθε πάσχουσας γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε ό,τι αφορά την ψυχολογική υποστήριξη της ίδιας και της οικογένειάς της. Τις βοηθά και στο θέμα της αλωπεκίας (τριχόπτωση εξ αιτίας των χημειοθεραπειών), συλλέγοντας μαλλιά που προσφέρουν κορίτσια και γυναίκες σε συνεργασία με κομμωτήρια, και με τα οποία δημιουργούνται περούκες. Επίσης, υποστηρίζει τις ανασφάλιστες οι οποίες δεν δικαιούνται ούτε περούκα ούτε σιλικόνη μαλλιών ούτε τον ειδικό στηθόδεσμο ούτε κάλυψη των μετακινήσεών τους για τις χημειοθεραπείες.

“Δυστυχώς είναι σαν να τιμωρούνται”, σχολιάζει η Πρόεδρος του συλλόγου, Ροδούλα Κοκκινάκη, η οποία αναφέρθηκε και στο τι συμβαίνει στον ψυχισμό της γυναίκας όταν διαγιγνώσκεται με τον καρκίνο, τονίζοντας την καίρια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο σύλλογος θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής κάθε Σάββατο του Οκτωβρίου. Στις 25 του μηνός, δε, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού, αντί για τη μαζική πεζοπορία που διοργανωνόταν τα προηγούμενα χρόνια (προ Covid), φέτος θα γίνει ατομικός περίπατος των μελών και των φίλων τους, με κατάληξη το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης (τέως Νομαρχία) το οποίο και θα φωταγωγηθεί αναλόγως – θυμηθείτε το “ροζ ποτάμι” που διοργάνωνε ο σύλλογος τις χρονιές προ Covid, εδώεδώεδώ.

Τα συγχαρητήριά του στον σύλλογο για το “πολυσήμαντο έργο του”, έδωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, τονίζοντας πως “ο Δήμος είναι και θα είναι στο πλευρό του”.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ