Οικονόμου: “Η ΔΕΗ θα είναι πολύ πιο ισχυρή”

"Άμα μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα".
oikonomou_enimerosi

“Για να μπορεί ο καταναλωτής που παίρνει ρεύμα να το έχει σε τιμές τέτοιες που θα δημιουργούν ασφάλεια και δεν θα πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα, για να μπορέσει η ΔΕΗ να αντιστέκεται σε ακραίες διακυμάνσεις – όπως αυτές που συμβαίνουν διεθνώς τώρα – θα πρέπει  να είναι ισχυρή, να μπορεί να επενδύει στην παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να διεισδύει σε γειτονικές χώρες, να περιορίσει την εξάρτησή της από εισαγωγές. Να κάνει δηλαδή όλα αυτά που στο διηνεκές θα της επιτρέψουν η τιμολογιακή της πολιτική να είναι ανταγωνιστική, πιο φιλική προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό δεν γίνεται χωρίς λεφτά και χωρίς επενδύσεις”.

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς για την Αύξη Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, μιλώντας στο «OPEN».

“Η ΔΕΗ βρίσκει αυτά τα κεφάλαια, όχι από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, αλλά από την αγορά, εξαιτίας του ότι κατάφερε να διαμορφώσει μια δομή, μια μορφή, μια επιχειρηματική ταυτότητα, να πετύχει μεγέθη τέτοια που μπορεί να προσελκύει κεφάλαια από την αγορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, και απέκρουσε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας:

“Ο κ. Τσίπρας έχει μια σαφή προτίμηση και ένα σαφή προσανατολισμό στη ΔΕΗ της εποχής του συνεργάτη του κ. Φωτόπουλου. Μας κατηγορούν για ξεπούλημα. Αν κάποιος ήθελε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, θα έβγαινε να έκανε την πράξη αυτή όταν η μετοχή της είχε 2 ή 3 ή 4 ευρώ, όχι 8 που έχει τώρα. Μας λένε ότι την εκχωρούμε. Το Δημόσιο θα έχει ισχυρή μειοψηφία 34% και θα είναι ο πιο ισχυρός μέτοχος. Δεν θα υπάρχει άλλος μέτοχος με ποσοστό πάνω από 34%. Δεν γίνεται  πώληση, γιατί  εάν πουλούσαμε οποιοδήποτε κομμάτι, το ποσό θα πήγαινε στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους. Αυτή την ώρα αυτό που συμβαίνει στη ΔΕΗ είναι ότι με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με το 34% που κρατά το Δημόσιο, στην ουσία ενισχύει την περιουσία του γιατί η εταιρεία θα είναι πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο ενισχυμένη οικονομικά. Τα χρήματα από αυτή τη διαδικασία θα μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ. Δεν θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους. Και κρατώντας το 34% του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου – και μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2015-2019 πήγε το 34% στο Υπερταμείο – θα έχει πάρα πολύ ισχυρό λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική της επιχείρησης“.

Καταλήγοντας, δε, τόνισε: “Χρειάζεται μια εταιρεία δυνατή που να επενδύσει σε άλλο ενεργειακό μίγμα, για να κάνει πράγματα προς όφελος της κοινωνίας, της ανταγωνιστικότητας, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Άμα μας ενδιαφέρει σε βάθος δεκαετίας να έχουμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προετοιμαστούμε και να επενδύσουμε σήμερα που υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Όποιος το αντιλαμβάνεται αυτό, καταλαβαίνει τη σημασία. Ο καταναλωτής ήδη, αυτή τη στιγμή, έχει μια υψηλή προστασία από τις ανατιμήσεις που μας έρχονται απ’ έξω, εξαιτίας της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το 80% των αυξήσεων του ρεύματος οριζόντια για όλη την κοινωνία”. 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood