Ο Δημήτρης Χαρίτου εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σε δύο Νομοσχέδια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
- “Επιχειρείτε πίσω από τις δύο αυτές συμφωνίες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να συγκαλύψετε τα σοβαρά ελλείμματα της αμυντικής και εξωτερικής σας πολιτικής, της πολιτικής του ΝΑΙ σε όλα, χωρίς την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων”.
- “Έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες και αρνείστε επίμονα να απαντήσετε αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραβίαση των χωρικών μας υδάτων 2,5 μίλια ανατολικά της Κρήτης από τουρκικό πολεμικό σκάφος”.
- “Αρνείστε να φέρετε για συζήτηση στη Βουλή, ώστε να υπάρξει διαφάνεια, την απόφασή σας για αποστολή των πυραύλων patriot στη Σαουδική Αραβία, εμπλέκοντας την χώρα μας σε συγκρούσεις χωρίς απόφαση κανενός οργανισμού εκτός των ορίων της χώρας μας”.
- “Με την πολιτική που ακολουθείτε δε μπορείτε να υπερασπιστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ίδιο κάνετε με το σύνολο των πολιτικών σας, υπονομεύοντας τη δημόσια περιουσία, όπως με την άθλια και εγκληματική μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ”.
- “Η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ προϋποθέτει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την αμοιβαιότητα των συμφερόντων, με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας δίκαια. Μια τέτοια πολιτική ακολουθήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη σε μια τέτοια πολιτική να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν η χώρα μας”.
Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ήταν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Σχεδίων Νόμου του ΥΠΕΘΑ για την Κύρωση Μνημονίων Κατανόησης των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ρουμανίας & Τουρκίας, στο πλαίσιο Νατοϊκού σχεδιασμού για τη Σύσταση, Διοίκηση και Λειτουργία Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE Operational MOU) και τη λειτουργική σχέση του με τα συνιστώντα μέρη (IAMD COE Functional Relationship MoU).
Η εισήγηση του βουλευτή:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ είχαμε τη ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της βουλής, να διατυπώσουμε τις απόψεις μας για τα δυο Νομοσχέδια που σήμερα συζητάμε και να θέσουμε κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται άμεσα με τα δυο μνημόνια κατανόησης, αλλά και με τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως και για τις ασκούμενες πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης.
Για να θυμίσω το πρώτο μνημόνιο κατανόησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, είναι ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μας και των αντίστοιχων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Ρουμανίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Μνημόνιο για τη σύσταση, την διοίκηση και τη λειτουργία κέντρου αριστείας για ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, κέντρο που ως γνωστό έχει συσταθεί, έχει εγκατασταθεί στα Χανιά της Κρήτης και έχει ήδη πιστοποιηθεί ως κέντρο αριστείας του ΝΑΤΟ. Ενώ με το δεύτερο μνημόνιο κατανόησης προσδιορίζεται η λειτουργική σχέση ανάμεσα στο στρατηγείο της ανώτατης συμμαχικής διοίκησης και στα συμμετέχοντα 5 κράτη, σε ό,τι αφορά το κέντρο αριστείας.
Δεν απεκδυόμαστε τη θετική μας στάση στο πρώτο στάδιο κατά το οποίο ξεκίνησαν αυτές οι πρωτοβουλίες, όπως επίσης παρακολουθούμε με προσοχή τις ενέργειες που έγιναν εκ μέρους σας, μέχρι να φτάσουμε στα δύο σχέδια νόμου που σήμερα συζητάμε.
Γνωρίζουμε το περιεχόμενο των δυο ξεχωριστών μνημονίων κατανόησης, όπου στο μεν πρώτο προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του κέντρου αριστείας, κυρίως στην παροχή τεχνογνωσίας, υποστήριξης και ενίσχυσης των δυνατοτήτων ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας προς όφελος του ΝΑΤΟ και βεβαίως των κρατών υποστήριξης και των εταίρων. Επίσης ότι ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την οργάνωση, τη δομή, τη λειτουργία, τη στελέχωση του κέντρου καθώς και θέματα της συμμετοχής, της εκπροσώπησης των μετεχόντων, του τρόπου που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και ζητήματα οικονομικής και νομικής φύσεως, καθώς και ασφαλείας όσον αφορά τη λειτουργία του κέντρου.
Ενώ με το δεύτερο μνημόνιο κατανόησης προσδιορίζεται ως σημαντικός ο ρόλος του κέντρου στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, καθώς και η υποχρέωσή του να τηρεί όλες τις πολιτικές και τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ. Στη λειτουργική σχέση ανάμεσα στο κέντρο αριστείας και το ΝΑΤΟ, καθοριστικός είναι ο ρόλος του στρατηγείου σε όλα τα θέματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε υπουργέ από τη δική μας πλευρά και τα δύο μνημόνια κατανόησης μπορούμε να τα αντιληφθούμε, να τα κατανοήσουμε, μόνο ενταγμένα στο πλαίσιο των δεσμευτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι υποτιμούμε τη σημασία αυτών των κινήσεων από την πλευρά της χώρας μας, ούτε βέβαια α ότι αδιαφορούμε για τις ευρύτερες διαστάσεις που αποκτούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κύρωση των συμβάσεων αυτών δεν αποτελεί θέμα ρουτίνας, ούτε ζήτημα χαμηλής πολιτικής σημασίας.
Μια ανάλογη στάση αναμέναμε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε, διότι ο υπουργός είτε δεν απάντησε στα εύλογα ερωτήματα και τις ανησυχίες που διατυπώσαμε είτε με όσα είπε τις γιγάντωσε.
Ακούσαμε μια ιδιότυπη θεωρία για τα δικαιώματα που έχουμε μέσα στη συμμαχία! Ουσιαστικά οι ανάγκες του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του, όπως για παράδειγμα οι συμφωνίες που σήμερα συζητάμε, για εσάς αποτελούν δικαιώματα για τα οποία πρέπει να μπαίνουμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό ώστε να προλάβουμε άλλους, να τα δίνουμε όλα, ανεξάρτητα αν εξασφαλίζεται όφελος για τα εθνικά μας συμφέροντα ή ενδεχομένως προκύψουν δυσκολίες στο μέλλον. Και φαίνεται ότι για να ασκήσουμε αυτό το υποτιθέμενο δικαίωμα, θα το πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός. Ένα (1) εκατ.€ χρειάζεται για την εγκατάσταση του κέντρου αριστείας και σχεδόν 400χιλ. ετησίως, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, την ίδια στιγμή που ήδη η χώρα μας επιβαρύνεται με υψηλό ποσοστό δαπανών από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.
Ανησυχούμε γιατί σας ακούσαμε να μεγιστοποιείτε υπέρμετρα τις δυνατότητες που δημιουργούνται από τις συμφωνίες σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ υποβαθμίζετε τις δυσκολίες ή και τους κινδύνους που ενδεχομένως να διαφαίνονται.
Ανησυχούμε γιατί επιχειρείτε να συγκαλύψετε, πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες, τα σοβαρά ελλείμματα της αμυντικής και εξωτερικής σας πολιτικής, που σήμερα ακολουθείτε. Μιας πολιτικής με ροπή για επιστροφή στον «ατλαντισμό». Σε μία πολιτική που λέει ναι σε όλα χωρίς να διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Τα ερωτήματα λοιπόν που θέσαμε στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, εξακολουθούν να ισχύουν και περιμένουν πειστικές απαντήσεις, όπως για παράδειγμα από πού συνάγεται η διαπίστωση που περιέχεται στην αιτιολογική έκθεση ότι με τέτοιες κινήσεις προάγονται, ικανοποιούνται οι επιδιώξεις της αμυντικής διπλωματίας ή πολύ περισσότερο, όπως αναφέρει, της εξωτερικής μας πολιτικής; Δεν απαντήσατε και τα επαναφέρουμε, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που φαίνεται να εντείνονται οι προκλήσεις από πλευράς της γείτονος. Να σας θυμίσω ότι έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες και αρνείστε να απαντήσετε σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Λέγεται ότι κινήθηκε στα 2,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης, ενώ παρενοχλείται συστηματικά ερευνητικό πλοίο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Για να μη θυμίσω τα όσα συνέβησαν με το ORUTS REIS το καλοκαίρι μέσα στα χωρικά μας ύδατα!
Εμείς θα επιμείνουμε και σε άλλα κρίσιμα θέματα ώστε να υπάρξουν αποσαφηνίσεις, γιατί τέτοιες κινήσεις, τέτοιες συμφωνίες, μπροστά στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εντάσσονται εκ των πραγμάτων στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων και κυρίως προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που αποτελεί το μεγάλο έλλειμμα της δικής σας πολιτικής. Μπορούμε να μην αντιμετωπίζουμε, τα εθνικά μας θέματα, χωρίς να τα εντάσσουμε στη γενικότερη γεωπολιτική σκακιέρα, μετά μάλιστα από τις τελευταίες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό; Χωρίς να κινούμαστε ως χώρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης των προσπαθειών που γίνονται για τη στρατηγική αυτονομίας της Ευρώπης έναντι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;
Είναι να αναρωτιέται ακόμη κανείς σε ποια στρατηγική είναι ενταγμένη η αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων patriot στη Σαουδική Αραβία, που ξεπερνάει τη θεμιτή προσπάθεια να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με σημαντικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία. Ποιος ο λόγος εμπλοκής μας για πρώτη φορά σε στρατιωτική σύρραξη εκτός των ορίων της χώρας, χωρίς απόφαση από κανέναν διεθνή οργανισμό; Χωρίς να υπάρξει συζήτηση και έγκριση εδώ στη Βουλή, σε συνθήκες διαφάνειας για να μην υπάρξουν σκιές και φημολογούμενες οσμές σκανδάλου. Διαπράττετε στρατηγικό σφάλμα! Η χώρα μας οφείλει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή!
Ακόμη, εύλογο παραμένει το ερώτημα που δημιουργεί η αναφορά στην εισηγητική έκθεση για τη σημασία του κέντρου αριστείας, ότι δηλαδή θα συμβάλει στην αρχική διαμόρφωση των κειμένων, υποστηρίζοντας την εθνική μας θέση στα θέματα του ελέγχου του εναέριου χώρου. Επαναλαμβάνω στην αρχική διαμόρφωση των θέσεων. Αποσαφηνίστε το. Τι εννοείτε όταν λέτε στην αρχική; Δηλαδή, στην τελική διαμόρφωση των θέσεων, μπορεί να αμφισβητηθούν εθνικές θέσεις;
Με τον μονοδιάστατο προσανατολισμό που έχει η πολιτική που ακολουθείτε εντός του κλίματος του ατλαντισμού, με την αντίληψη που έχετε αποδεχθεί ότι η Ελλάδα είναι το προκεχωρημένο φυλάκιό του, αντίληψη που ανήκει σε άλλη ιστορική περίοδο και σε άλλους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, δυστυχώς δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Το ίδιο κάνετε με το σύνολο των πολιτικών που ασκείτε, αφού όχι μόνο πλήττετε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά υπονομεύετε τη δημόσια περιουσία και την προοπτικού αυτού του τόπου. Η άθλια και εγκληματική μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα επιφέρει όχι μόνο άμεσο πλήγμα στους καταναλωτές, αλλά και μακροχρόνια στην οικονομία του τόπου. Προχωρήσατε στην πώληση μιας δημόσιας επιχείρησης την ώρα της οικονομικής κρίσης, μίας επιχείρησης που η πορεία της για δεκαετίες είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Να γνωρίζετε ότι αυτή η απόφαση είναι η αρχή του τέλους.
Η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ προϋποθέτει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την αμοιβαιότητα των συμφερόντων, με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας δίκαια. Μια τέτοια πολιτική ακολουθήθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανάγκη σε μια τέτοια πολιτική να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν η χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν, θα επαναλάβω, πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, εμείς θα σταθούμε θετικά απέναντι και στα δυο μνημόνια κατανόησης, διατηρώντας στο ακέραιο τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράσαμε”.