Διαμαρτυρία σχολικών καθαριστριών Ροδόπης

Διαμαρτυρία σχολικών καθαριστριών Ροδόπης.
Screenshot_2076

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε το Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, εξ αιτίας της μείωσης των ωρών απασχόλησής του και άρα και των απολαβών τους, μετά την αύξηση του εν λόγω προσωπικού.

Το Σωματείο ζητά μεταξύ άλλων πλήρη απασχόληση των καθαριστριών, αλλά και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, τόσο λόγω των αυξημένων αναγκών καθαριότητας λόγω Covid, όσο και επειδή οι σχολικοί χώροι που πρέπει αν καθαρίζονται είναι περισσότεροι από όσους έχουν δηλωθεί από τα σχολεία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου: 

“Η  απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βοριδη για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους Δήμους κατά τη νέα σχολική χρονιά, έχει ως αποτέλεσμα να ανατρέπεται σε βάρος μας η αναλογία των ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα λιγότερες ώρες, λιγότερα χρήματα, αφού με την  απόφαση αυτή προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων, αλλά μικρότερος συνολικά αριθμός ωρών δουλειάς.

Τη φετινή χρονιά καλούμαστε να εργαστούμε όχι με πλήρες ωράριο, αλλά με μερική απασχόληση πεντάωρης και τρίωρης εργασίας, πράγμα ακατανόητο όταν όλοι αντιλαμβάνονται πως εν όψει και του τέταρτου κύματος της πανδημίας αυξάνονται οι ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής των σχολικών αιθουσών και των κτιρίων.

Η μείωση των ωρών εργασίας συνεπάγεται τη δραματική μείωση των αμοιβών μας σε 400€, 300€ ή ακόμη και σε 200€ ευρώ μηνιαίως, ανατρέποντας τους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς, θέτοντας εμάς και τις οικογένειές μας σε κατάσταση ανέχειας.

Πολλοί Δήμοι δυστυχώς παγιδεύτηκαν από τις υπουργικές αποφάσεις και προχώρησαν σε συμβάσεις εργασίας με μειωμένα ωράρια που φτάνουν έως τις τρεις ή και τις δύο ώρες απασχόλησης ημερησίως. Δυστυχώς την ίδια τακτική  ακολούθησαν και οι δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης όπου έως πέρυσι απασχολούμασταν κατά κανόνα με πλήρες ωράριο, ενώ υπήρχε μικρός αριθμός σχολικών καθαριστριών που εργάζονταν με τρίωρη απασχόληση.

Κι αντί να προχωρήσουν στη διόρθωση τέτοιου είδους στρεβλώσεων, ειδικά φέτος που διανύουμε μια δύσκολη υγειονομικά χρονιά, δυστυχώς επεκτείνονται και γενικεύονται για όλες μας, ενώ την ιδία στιγμή υπάρχουν Δήμοι που προχωρούν στην υπογραφή συμβάσεων εργασίας ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ για τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, αναλαμβάνοντας να καλύψουν από ιδίους πόρους την επιπλέον δαπάνη που προκύπτει, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής.

Όπως είναι γνωστό στους Δήμους εδώ και χρόνια, πολλά από τα σχολεία δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία της έκτασής τους, καθώς παραλείπονται κοινόχρηστοι χώροι, τουαλέτες, ακόμα και οι αυλές, και εμείς υποχρεωνόμαστε να καθαρίζουμε τους συγκεκριμένους χώρους. Ενώ είναι γνώστες οι διαφορετικές και διογκούμενες ανάγκες όταν πρόκειται για τα ολοήμερα τμήματα που σχολάνε στις 4 το απόγευμα, ή στα νηπιαγωγεία με τα πολλά παιχνίδια των παιδιών. Δυστυχώς δεν γίνεται εξατομικευμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να υπάρξει δίκαιη κατανομή του χρόνου εργασίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν οι θέσεις εργασίας μας, ή να αντικατασταθούν με μερική απασχόληση και με επιπτώσεις στις ασφαλιστικές μας καλύψεις, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και διεκδικούμε:

  1. Συμβάσεις με πλήρη εργασία, χωρίς τα 3ωρα και 2ωρα της μερικής απασχόλησης.
  2. Να καλύψουν οι Δήμοι την επιπλέον δαπάνη από ιδίους πόρους.
  3. Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood