Τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μια “Νέα Αρχή στην Oικονομία και τη Mικρομεσαία Eπιχειρηματικότητα”, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε αντιπαραβολή με το κυβερνητικό δόγμα “συγχωνεύσεις ή λουκέτα”, συζήτησε διεξοδικά ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

“Συζητάμε σε μια περίοδο που το 1/3 των επιχειρήσεων είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι “παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα για μια σειρά από λόγους”, απαριθμώντας χαρακτηριστικά: “Το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί το 95% του ελληνικού επιχειρείν”.

“Η Νέα Αρχή στην πραγματική οικονομία περνά μέσα από την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πως “κινείται στην πεπατημένη και αρνείται ριζοσπαστικές τομές που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα”.

8f4c7fd2 1abt24578

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην “άρνηση της κυβέρνησης για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους”, καθώς και στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης “με διοχέτευση πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες, χωρίς να δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων“.

de524893 1abt24713“Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας “λανθασμένη αυτή τη στρατηγική”.

6fa5f2df 1abt24708Στον αντίποδα, παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για “μια Νέα Αρχή στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”:

  • Διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40%-60% μεσοσταθμικά, και 120 δόσεις αποπληρωμής για το υπόλοιπο ποσό.
  • Ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε “να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ, αλλά να υπερβούμε και τον μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας”.
  • Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η Ε.Ε.
  • Αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που “είναι ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους.