“Πόρτα” στις ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης – Σφοδρές αντιδράσεις από ΓΣΕΒΕΕ και αντιπολίτευση

Για "εν κρυπτώ και χωρίς δημόσιο διάλογο σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων, και εξαναγκασμού σε πτώχευση υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων", έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς.
adonis-georgiadis-768x446

Τα πυρά της ΓΣΕΒΕΕ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την προαναγγελία του (σε συνέντευξή του στο Kontra24), οτι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να έχουν πρόσβαση σε δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συγχωνευτούν, διαφορετικά θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης και θα οδηγηθούν στο λουκέτο!

“Eπιχειρήσεις με δύο-τρεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες”, ήταν το επιχείρημά του, και διερωτώμενος “τι να κάνουμε τώρα;”, πρόσθεσε πως “είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν”.

“Μέσα στο κομμάτι των δανείων που έχουμε βάλει από τις τράπεζες, έχουμε προβλέψει ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των δανείων θα δίνονται μόνο στις επιχειρήσεις που είναι πολύ μικρές και συγχωνεύονται”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, καθώς όπως υποστήριξε “η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα με φοροαπαλλαγές. Μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας”.

  • Οικονόμου: “Επειδή δεν θέλουμε λουκέτα, δίνουμε κίνητρα”…

Μάλιστα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σε ερώτηση για την αντίφαση, από τη μια η κυβέρνηση να διακηρύττει ότι στηρίζει τη μεσαία τάξη, και από την άλλη να εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στην εξαφάνισή της, όπως οι συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απάντησε: “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν βασικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την επιχειρηματικότητα με σειρά μέτρων. Της δίνει κίνητρα ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να μπορέσουν να διευρύνουν την εμβέλειά τους, να διευρύνουν την πελατεία τους, την αγοραστική τους στόχευση, να μπορούν να έχουν ευκολότερα πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό. Επειδή δεν θέλουμε λουκέτα, δίνουμε κίνητρα ώστε να βρουν μοντέλο και πλατφόρμα συνεργασίας για να δυναμώσουν και προς όφελος δικό τους και των τοπικών κοινωνιών. Με τα κίνητρα σ’ αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε να αποκτήσουν ικανό και κρίσιμο μέγεθος”.

  • Καββαθάς: “Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου κι όχι μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης”

Για “εν κρυπτώ και χωρίς δημόσιο διάλογο σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων, και εξαναγκασμού σε πτώχευση υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων”, έκανε λόγο μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς. Και αυτό, “παρά τον πακτωλό χρημάτων που έρχεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης”, όπως τόνισε. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε: “Η Έκθεση Πισσαρίδη και το Ταμείο Ανάκαμψης μιλούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η εμπειρία των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων δείχνει μείωση των θέσεων εργασίας. Άρα είναι ένα εργαλείο το οποίο μεγεθύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κάνει να έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ταυτόχρονα μειώνει τις θέσεις εργασίας για τις μικρές επιχειρήσεις διότι δεν υπάρχει κανένα εργαλείο, είτε σε επίπεδο χρηματοδότησης, είτε σε επίπεδο νομικού πλαισίου, ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικότερες. Παρ’ ότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αποκλεισμένες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα, έρχεται η Ένωση των Τραπεζών και λέει το 80% των μικρών επιχειρήσεων απορρίπτεται γιατί δεν καλύπτει τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν μας λένε όμως ποια είναι αυτά τα κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό, απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αν χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις καλύψει η μοναδική επένδυση στο “Ελληνικό” – η οποία θα φέρει σε μια δεκαετία, στην ωρίμανση του έργου, 75.000 θέσεις. Για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα χρειάζονταν 20 “Ελληνικά”! Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έγινε εν κρυπτώ χωρίς δημόσιο διάλογο. Ένα τέτοιο σχέδιο, συνολικού ποσού άνω των 70 δισεκατομμυρίων αν συμπεριλάβουμε και το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου κι όχι μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης. Πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων και εξαναγκασμού σε πτώχευση, υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων”.

  • ΣΥΡΙΖΑ: “Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν”

“Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν”, τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, και καλώντας την κυβέρνηση “να στηρίξει την πραγματική οικονομία”, επεσήμανε: “Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: το λουκέτο. Ο κρίσιμος κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συστηματικά υποσκάπτει τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε έγκαιρα ζητήσει τροποποιήσεις στο ελληνικό σχέδιο για το ποιοι και με ποιόν τρόπο θα έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που αντανακλά την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης σε μια πολιτική που οδηγεί σε εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων και διάχυτη κοινωνική ανασφάλεια. Η μεροληπτική στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ναρκοθετεί την ανάπτυξη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.  Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις αυτές και έχει απαιτήσει την ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη δίκαιη πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη διεύρυνση των κριτηρίων του τραπεζικού δανεισμού. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να οδηγήσουμε τη χώρα στον μαρασμό. Σε μια Ελλάδα της νέας αρχής, η στήριξη των δυναμικών επιχειρήσεων και της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας είναι προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό άλμα με κανόνες, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη”.

  • ΚΙΝΑΛ: “Πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο”

“Την ημέρα του ελληνικού εμπορίου διάλεξε ο κ. Γεωργιάδης για να ενημερώσει το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων ότι βρίσκονται εκτός σχεδιασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα”, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, και υπογράμμισε: “Η ωμή παραδοχή του υπουργού ανάπτυξης ότι τα 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις – εκτός εάν εξαγοραστούν – ταιριάζει απόλυτα με την “ανοχή”  του υπουργού οικονομικών στον αποκλεισμό του 95% των επιχειρήσεων από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, παρά τη φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και την αύξηση των καταθέσεων. Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα, και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις των υπουργών της ΝΔ, είναι σαφές ότι το επιθυμεί!”.

  • ΚΚΕ: “Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν”

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός να επιχείρησαν να εμφανιστούν ως σωτήρες της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ, όμως πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης φρόντισε να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να ξεκαθαρίσει ότι ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Κυβέρνηση και Ε.Ε. συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν έως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ αυτών και όχι όσες απασχολούν έναν, δύο ή τρεις εργαζομένους. Οι τελευταίες, ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν, ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμμένου ανταγωνισμού. Προς το παρόν ο Υπουργός τις προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς να βολευτούν με τα μικροποσά που χαρίστηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι και αυτά χορηγήθηκαν εξ αρχής για να καλυφθεί μέρος των ζημιών και των χρεών που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας. Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών – μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και των σύγχρονων αναγκών».

-Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

-Οι ατομικές επιχειρήσεις δύνανται μέσω συμπράξεων να δημιουργήσουν νέο νομικό πρόσωπο ανώτερης μορφής, ώστε να υπόκεινται στην φορολογία των νομικών προσώπων με ευνοϊκούς όρους.

-Για τις επιχειρήσεις-νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, θα παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη.

-Από 1 Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood