Ως “βόμβα” στο Μέγαρο Μαξίμου “έσκασε” η επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, Παντελεήμων Ξάνθης, Παντελεήμων Μαρωνείας και Κομοτηνής, Άνθιμος Αλεξανδρουπόλεως, και Δαμασκηνός Διδυμοτείχου, για τις δραστηριότητες της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασούλα, στρέφεται ουσιαστικώς κατά της Προέδρου της Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία αποδίδει την πρόθεση να εισηγηθεί στην Πολιτεία την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος.

«Ε, δεν θα νομοθετήσουμε τους Χομεϊνί στη Θράκη!», είπε στην «Εστία» Μητροπολίτης της περιοχής ο οποίος επιβεβαίωσε την αποστολή της τετρασέλιδης επιστολής στον Πρωθυπουργό, η ύπαρξη και το περιεχόμενο της οποίας παρέμεναν έως χθες το απόγευμα απόρρητες.

Και συνέχισε: «Ο Μουφτής στην Ελλάδα είναι και δικαστής. Δεν μπορεί να εκλέγεται», ενώ προσέθεσε ότι «η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει ποτέ χαλιφάτο!».

Το νόημα της επιστολής, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, είναι όπως εξηγήθηκε, το εξής: «Τι πάτε να κάνετε;».

5f0c0e6b mhtropolites thrakis

Οι Μητροπολίτες, κατόπιν όλων αυτών, ζητούν το πόρισμα της διακομματικής να περιοριστεί στην εισήγηση λήψεως μέτρων για την ανάπτυξη της Θράκης και να εγκαταλειφθεί η απόπειρα νομοθέτησης για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα.

16e18592 protoselido estiasΣύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», οι τέσσερις Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από μέλη της διακομματικής επιτροπής και άλλα κέντρα ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει την σύσταση ενός ευρέως εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας, τα οποία θα εκλέγουν στον μέλλον τους θρησκευτικούς λειτουργούς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο.

Εξέλιξη που νοθεύει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία καθώς υποβαθμίζει τους μειονοτικούς Βουλευτές της περιοχής.

Σύμφωνα με άλλα μέλη της διακομματικής, όμως, το εκλεκτορικό σώμα ως ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και ο διορισμός του Μουφτή θα γίνεται στο μέλλον από ειδική συμβουλευτική επιτροπή εξεχόντων μελών της μειονότητας της Θράκης, η οποία θα διορίζεται από την Πολιτεία.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης να αποστείλουν κείμενο διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό, προκάλεσε την οργή της Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να του απευθύνει «διάβημα διαμαρτυρίας» για τη στάση των Μητροπολιτών. Και για να τον διαβεβαιώσει ότι τα θρυλούμενα για την εκλογή Μουφτήδων από ειδικό σώμα δεν ισχύουν. Όπερ και εγένετο.

Διαβεβαίωση, που λέγεται ότι δόθηκε, μετά και από επιθυμία του ιδίου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ένιωσε την ισχυρότατη δόνηση που θα προκαλούσε στην κυβέρνηση τυχόν δημόσια αντιδικία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για το θέμα αυτό. Η συνέχεια, στο πόρισμα της διακομματικής.

πηγή: Romfea.gr