Χαρίτου στη Βουλή: Ευθύνη της Κυβέρνησης να μην απενταχθεί το έργο Μεταφοράς Νερού από το Φράγμα Γρατινής

Να αναλάβει την ευθύνη και να παρέμβει ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού για τον Δήμο Κομοτηνής έργου του Τροφοδοτικού Αγωγού Μεταφοράς Νερού από το Φράγμα Γρατινής, καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με κοινοβουλευτική Ερώτησή του. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΧΑΡΙΤΟΥ (2)

Να αναλάβει την ευθύνη και να παρέμβει ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού για τον Δήμο Κομοτηνής έργου του Τροφοδοτικού Αγωγού Μεταφοράς Νερού από το Φράγμα Γρατινής, καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με κοινοβουλευτική Ερώτησή του.

Πρόκειται για ένα έργο που θα επιτρέψει στον Δήμο Κομοτηνής να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του για ύδρευση, καθώς θα εξασφαλίσει τις μεγάλες ποσότητες νερού που σήμερα αντλούνται από γεωτρήσεις με συνέπεια να εξαντλούνται οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι.

Κυρίως, όμως, η υλοποίηση του εν λόγω έργου, αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει το έργο του Φράγματος Συμβόλων, το οποίο θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της περιοχής.

Ο κ. Χαρίτου υπενθυμίζει εμφατικά οτι “με απόφαση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμμελου,  είχαν αρθεί όλα τα εμπόδια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, απόφαση που πάγωσε με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να καθυστερεί για πάνω από δύο χρόνια η υλοποίησή του”.

Το ζήτημα μάλιστα έχουν θέσει στον Βουλευτή ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου, καθώς το επίμαχο έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που διεκδικεί ο Δήμος Κομοτηνής και καρκινοβατούν, και για το οποίο μάλιστα υπάρχει  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ), το οποίο όμως ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες!

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Χαρίτου:

“Θέμα: “Να  υλοποιηθεί το έργο του Δήμου Κομοτηνής για τη μεταφορά νερού από το φράγμα Γρατινής”.

Η ΔΕΥΑ του Δήμου Κομοτηνής είναι φορέας υλοποίησης του έργου «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής» με προϋπολογισμό 5.912.096,78 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 11.708 μέτρων από το φράγμα της ΔΕΗ Α.Ε. στη Γρατινή, οικισμού του Δήμου Κομοτηνής, έως τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στην Κομοτηνή. Η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ενέκριναν στις 8-11-2018 τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω έργου, σύμφωνα με τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού 2,5 εκ. m3 ετησίως στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής από το σύνολο των 5 εκ. m3 που είχε αναλάβει ως υποχρέωση η ΔΕΗ Α.Ε. προς την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Κομοτηνής με το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες  ύδρευσης και να εξασφαλίσει τις μεγάλες  ποσότητες νερού που σήμερα αντλεί από είκοσι γεωτρήσεις εξαντλώντας τους υδάτινους πόρους, τους τόσο αναγκαίους στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Το έργο είναι επιπρόσθετα  σημαντικό, ως μεταβατικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μέχρι να προχωρήσει η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Φράγματος Συμβόλων, που θα δώσει μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Κομοτηνής.

Με απόφαση της   Περιφέρειας ΑΜ-Θ το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όμως με βάση την αριθμ. 486/19.9.2019 απόφαση, για τη δημοπράτησή του απαιτείται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τον επιμερισμό της χρήσης του νερού και τον τρόπο διαχείρισης της ποσότητας.

Η συμφωνία αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί, με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε.

Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Δήμου Κομοτηνής για να προχωρήσει η υπογραφή της συμφωνίας εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., αυτή καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ λόγω μη τήρησης του  χρονοδιαγράμματος, και να χαθεί  έτσι ένα  πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εποπτευόμενη από το υπουργείο σας διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να υλοποιηθεί το σημαντικό έργο «Τροφοδοτικός Αγωγός Μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής»;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood