Κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «Έρευνα για δραστηριότητες της τουρκικής τράπεζας “Ziraat Bank” στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη», υπέβαλλε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρήστο Σταϊκούρα και Άδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της “Ελληνικής Λύσης”, Κωνσταντίνος Χήτας.

Η ερώτηση:

“Κύριοι, Υπουργοί. Όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (“BaFin”) διενήργησε έρευνα που αφορά στην «Ziraat Bank Internatinal AG», τουρκικών συμφερόντων, η οποία εδρεύει στη Φρανκφούρτη, για αποκλίσεις δανείων και εισπράξεις καταθέσεων. Της επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις, μεγάλα πρόστιμα, και παραλλήλως απερρίφθησαν τέσσερις υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Διευθυντή, τους οποίους είχε προτείνει η Τουρκία. Ουσιαστικά, με τα ανωτέρω μέτρα, περιορίζονται σημαντικότατα οι κινήσεις της ανωτέρω τουρκικής τράπεζας, η οποία στην Τουρκία χρηματοδοτεί εξοπλιστικά προγράμματα. Η ανωτέρω τράπεζα διαθέτει κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος και άλλο ένα στη Θράκη (σ.σ. Κομοτηνή), και παρέχει δάνεια, κατά βάση σε μουσουλμανικού θρησκεύματος Έλληνες πολίτες, με όποια ψηφολογία απορρέει εξ αυτού του γεγονότος.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε ως αρμόδια πολιτική ηγεσία, καθώς και η Τράπεζα Ελλάδος, να ελέγξετε το αν και κατά πόσο εξυπηρετούνται σκοποί ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας από τις δραστηριότητες της ως άνω τουρκικής τράπεζας, «Ziraat Bank», στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θράκη;“.

e76c583a kostantinos