“Όταν από το συνολικό σας πακέτο τα οφέλη για κάποιον με 1.000 ευρώ εισόδημα είναι 16 ευρώ τον μήνα, ενώ αν έχει εισόδημα 5.000 ευρώ κερδίζει 275, αυτό μειώνει ή αυξάνει τις ανισότητες;”, ρώτησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, και ακόμη:
“Πάτε το αφορολόγητο των γονικών παροχών από τις 150.000 στις 800.000. Λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσία. Μόλις το 13% έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσία. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η μεσαία τάξη. Να συμφωνήσουμε ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να είναι μόνο το πλουσιότερο 13%;”.
Και πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος:
“Λέγατε για τους 29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Που μέσα εκεί υπήρχε ο φόρος για την πλαστική σακούλα που και εσείς επεκτείνατε και καλά κάνατε. Που μέσα υπήρχε ο φόρος πολυτελείας. Που μέσα υπήρχε η αύξηση του συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια και για όσους παίρνουν πάνω από 35.000 ευρώ. Λάθος ήταν αυτό; Ακόμη και ο κ. Σκυλακάκης έχει πει ότι σε καιρούς κρίσης πρέπει να είμαστε κεϋνσιανοί”.
Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε:
“Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2021 και το 2022. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη. Εμείς δεν είμαστε αλαζόνες να λέμε ότι εμείς είμαστε ο νέος Προμηθέας. Αλλά λέμε ότι χρειάζεται ένας συλλογικός Προμηθέας για να κερδίσει η ελπίδα απέναντι στον φόβο και την καταστολή”.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου:
“Η ΝΔ δεν το έχει το συγγνώμη.
Ακούσαμε τον κ. Πλεύρη να λέει ότι ήδη απολογήθηκε. Μόνο που στο κείμενο που αναφέρεται υπάρχει μια κουβέντα για όσα είχε πει για τους πυροβολισμούς. Δεν λέει τίποτα σχετικά με τη μη παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες.
Ούτε από τον κ. Μπογδάνο ακούσαμε συγγνώμη. Αυτό που έκανε ήταν πολύ βαρύ. Δεν νομίζω ότι στο CDU θα μπορούσε να σταθεί βουλευτής που έκανε ανάρτηση με ονόματα νηπίων. Θα έπρεπε λοιπόν ο πρωθυπουργός και να ζητήσει συγγνώμη και να πάρει δραστικά μέτρα.
Λέγατε για τους 29 φόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Που μέσα εκεί υπήρχε ο φόρος για την πλαστική σακούλα που και εσείς επεκτείνατε και καλά κάνατε.
Που μέσα υπήρχε ο φόρος πολυτελείας.
Που μέσα υπήρχε η αύξηση του συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια και για όσους παίρνουν πάνω από 35.000 ευρώ. Λάθος ήταν αυτό;
Ακόμη και ο κ. Σκυλακάκης έχει πει ότι σε καιρούς κρίσης πρέπει να είμαστε κεϋνσιανοί. Και αυτό είναι ένα κεϋνσιανό μέτρο για να πληρώσουν οι ρεντιέρηδες.
Πάμε τώρα στη συζήτηση για τις γονικές παροχές που πάει το αφορολόγητο από τις 150.000 στις 800.000. Λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσία.
Τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημάναμε ότι μόλις το 13% έχει πάνω από 150.000 ακίνητη περιουσία. Και το λέω αυτό γιατί ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η μεσαία τάξη. Να συμφωνήσουμε ότι η μεσαία τάξη δεν μπορεί να είναι μόνο το πλουσιότερο 13%; Δεν θεωρείτε σκόπιμο να απαντήσετε; Είναι λάθος τα στοιχεία; Πώς θα γίνει συζήτηση αν δεν απαντάτε στα επιχειρήματα;
Αλήθεια, έχετε διαβάσει Πικετί; Συμμετέχετε στην παγκόσμια συζήτηση για την ανισότητα του πλούτου; Που δεν είναι μόνο ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που δεν έχουμε χρήματα για το κοινωνικό κράτος, αλλά είναι και αντιαναπτυξιακό; Είναι μια μεγάλη συζήτηση σε όλον τον κόσμο. Εσείς τι πιστεύετε; Υπάρχει πρόβλημα ανισότητας πλούτου; Ή πιστεύετε ότι με το trickle-down θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και κάποια στιγμή θα φτάσει και στους φτωχότερους;
Για την ανισότητα στο εισόδημα τι λέτε; Όταν από το συνολικό σας πακέτο τα οφέλη για κάποιον με 1.000 ευρώ εισόδημα είναι 16 ευρώ τον μήνα, ενώ αν έχει εισόδημα 5.000 ευρώ κερδίζει 275, αυτό μειώνει ή αυξάνει τις ανισότητες;
Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη το 2021 και το 2022. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει και η βιωσιμότητα και η δικαιοσύνη.
Όταν δεν αυξάνετε σοβαρά τον κατώτατο μισθό, μειώνετε τις συλλογικές συμβάσεις, και αυξάνετε την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τότε επιδιώκετε τη συμπίεση του κόστους τους εργασίας. Τι περιμένετε ότι θα συμβεί με τις ανισότητες;
Εδώ υπάρχει η μάχη ανάμεσα σε δύο κόσμους.
Στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχουν διαφορές εντός της φορολογίας – π.χ. εμείς θεωρούμε ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να είναι για όλους αλλά με ένα πλαφόν, παρά να δίνεται μόνο σε κάποιους χωρίς πλαφόν – αλλά θεωρούμε ότι εκτός από μειώσεις φόρων χρειάζεται και αύξηση δαπανών. Γιατί με την τριπλή κρίση κάτι έχει αλλάξει στον κόσμο και χρειαζόμαστε και καλύτερη υγεία και πόρους για την κλιματική κρίση.
Νομίζω ότι έχετε κάνει ένα συστημικό λάθος. Θεωρείτε ότι και η υγειονομική, και η οικονομική, και η κλιματική κρίση, θα είναι παροδικές και δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να αλλάξετε τις πεποιθήσεις για την οικονομία και την κοινωνία.
Κυρίαρχο αφήγημα μετά τη ΔΕΘ
Ήμουν πολύ τυχερός που πήγα σε μια παράσταση Προμηθέα Δεσμώτη στο Ηρώδειο. Ήταν ένα εξαιρετικό έργο. Με φοβερή μετάφραση από τον κ. Μπλάνα, εξαιρετική σκηνοθεσία από τον κ. Μπινιάρη, εξαιρετική μουσική του κ. Σιώτα, και τον εντυπωσιακό κ. Στάνκογλου και άλλους ηθοποιούς.
Εκεί υπήρχαν δύο πλευρές. Από τη μια μεριά υπήρχε η βία, η επιβολή, η αυθαιρεσία, η τυραννία, η καταπάτηση της ελπίδας, η καταστολή και η ακινησία της εξουσίας. Και από την άλλη, το ελεύθερο πνεύμα, ο ανθρωπισμός, η ελπίδα. Ο τρόπος που κυβερνάτε μου θυμίζει την πρώτη πλευρά. Την πλευρά του Δία. Με το έτσι θέλω.
Χρειάζεται ένας νέος Προμηθέας για να δώσει τη γνώση, για να βασιστεί στον ορθό λόγο, για τα φάρμακα, την εκπαίδευση, την έρευνα. Αλλά αυτή τη φορά χρειάζεται ένας συλλογικός Προμηθέας, που βασίζεται στον συνδυασμό ορθού λόγου και γνώσης, αλλά και στα συλλογικά βιώματα των απλών ανθρώπων στις κοινότητες.
Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και την περιβαλλοντική κρίση, και την οικονομική, και την υγειονομική.
Εμείς δεν είμαστε αλαζόνες να λέμε ότι εμείς είμαστε ο νέος Προμηθέας. Αλλά λέμε ότι χρειάζεται ένας συλλογικός Προμηθέας για να κερδίσει η ελπίδα απέναντι στον φόβο και την καταστολή”.