Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ανέλυσε ο υ­πουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στην Τηλεόραση της Βουλής και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος», ενώ μιλώντας για φέτος, επανέλαβε ότι θα πληρωθεί σε έξι δόσεις και εξήγγειλε τη νέα διευκόλυνση προς τους φορολογούμενους: «Επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο, χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυ­τό», σημείωσε, αποκαλύπτοντας τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ανακοίνωση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει ακρίβεια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωστόσο εκτίμησε ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει έως τις αρχές του 2022». Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες για να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια.

  • Πρώτος άξονας είναι η βελτίω­ση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη.
  • Δεύτερος, οι έλεγχοι για να αποφευχθούν υπερβολι­κά κύματα αυξήσεων.
  • Τρίτος, μέτρα παροδικά ως υποστυλώματα στα κύματα ακρίβειας στην αγορά, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές ως τον Ιούνιο του 2022, ή οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ως τον Δεκέμβριο του 2021.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκού­ρας απάντησε ότι «οι πολίτες βίωσαν το 2015 και δεν θέλουν επιστροφή σε τέτοιου είδους πολι­τικές. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι προσκολλημένος στο παρελθόν. Οι πολίτες είναι ικανο­ποιημένοι από τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανεργία είναι στο 14,2% μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία διετία. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε δώσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια. Έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με νη­φαλιότητα αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο, ιδιαίτερα υπέρ της μεσαίας τάξης που στραγ­γάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».