Σύψας για πανδημία Covid: Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα νοσήσουν – Οι φόβοι για τους 50άρηδες

Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί - Το καλοκαίρι του ΄22 το τέλος της πανδημίας.
Screenshot_2032

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, το τείχος ανοσίας, τις ηλικιακές ομάδες που ανησυχούν τους ειδικούς, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσα από τη μονάδα Covid του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε, μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid, δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό, όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος, και τον κίνδυνο από την covid.

Επιπλέον επεσήμανε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε έναν μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των σχετικών πρωτοκόλλων.

Οι φόβοι για τους πενηντάρηδες

Ο κ. Σύψας τόνισε επίσης πως τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω, και ο μεγάλος φόβος είναι οτι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι: Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί

Ο καθηγητής ανέφερε περεταίρω πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη, και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι, που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. “Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί”, σημείωσε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε, δε, ότι σε κάποιους ασθενείς παρατηρούνται μακροχρόνια δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως κόπωση και χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Το τείχος ανοσίας το πολύ 65%

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στη χώρα μας, το οποίο προς στιγμήν είναι γύρω στο 60%, είπε πως εκτιμά οτι δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι: ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

Το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς τον ιό

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι είτε θα έχουμε είτε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί, και επομένως θα έχουμε αποκτήσει κάποιο είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν δύο επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη – κάτι που πάντως δεν το πιστεύει – και μήπως υπάρξει κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες, όπως από την αφρικανική ήπειρο που είναι το “καυτό σημείο της πανδημίας” καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση, και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του, απάντησε πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που τη λέει είτε είναι ευχάριστη είτε όχι, και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κ.λπ, που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε ενδεικτικά.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood