To νέο πληροφοριακό σύστημα Ηλεκτρονικής Γραμματείας Universis, παρουσιάζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τη συμμετοχή του στη φετινή, 85η ΔΕΘ. Το Universis είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΔΠΘ σε συνεργασία με το ΑΠΘ και στοχεύει στην ολοκληρωμένη, απλούστερη και αποτελεσματική διαχείριση των ακαδημαϊκών διαδικασιών. Διατίθεται δωρεάν, και αποτελεί την απόδειξη ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δημιουργούν, συνεργάζονται, πρωτοπορούν, καινοτομούν, αναπτύσσοντας στην προκειμένη περίπτωση, ένα λογισμικό υψηλής ποιότητας προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο και ποικιλόμορφο όγκο των αναγκών τους.

d5d0a29a maris michalopoyloy polychronidis yfypoyrgos syrigosΑκόμη στο περίπτερο του  ΔΠΘ, φιλοξενείται η «iGEM NOUS», μια διεπιστημονική ομάδα που απαρτίζεται από δώδεκα προπτυχιακούς φοιτητές, κυρίως του ΔΠΘ, και άλλων ελληνικών πανεπιστημίων, η οποία ενημερώνει το κοινό για την ερευνητική πρότασή της η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου, ανώδυνης, και ταυτόχρονα μη επεμβατικής θεραπείας, για την οστεοαρθρίτιδα, ασθένεια από την οποία υποφέρει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκειμένου οι ασθενείς να βιώνουν την καθημερινότητά τους χωρίς πόνο και περιορισμούς. Η ομάδα προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας, «iGEM 2021», που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο εξωτερικό.

65753519 universis dntis michanorganosis dpth yfyp syrigos michalopoyloy marisΠαράλληλα, στο περίπτερο του ΔΠΘ συμμετέχει και το Εργαστήριο Μικρο-Νανοτεχνολογίας του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, εκθέτοντας δείγματα μπαταριών  (Pouch cells, Coin cells, Swagelok cells,) που κατασκευάζονται στο Εργαστήριο, καθώς και την spin off εταιρεία «INEM Technologies IKE», που έχει ιδρύσει, και αφορά σε θέματα καινοτόμων υλικών για ενεργειακές εφαρμογές, φωτοβολταϊκά, αισθητήρες, κ.λπ.

51ad5d02 ergastirio mikro nanotechnologias michalopoyloyΤην ίδια ώρα, η ομάδα Democritus Racing Team (DRT), αποτελούμενη από προπτυχιακούς φοιτητές με πάθος και μεράκι, δίνει και φέτος το παρόν της στη ΔΕΘ, με την «ΑΡΓΩ», το μονοθέσιο όχημα με το οποίο εκπροσωπεί το ΔΠΘ στους Διεθνείς αγώνες «Formula SAE Series». Η DRT μάλιστα, μόλις τις προηγούμενες μέρες συμμετείχε στον διαγωνισμό «Formula Student Netherlands 2021» όπου κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση ανάμεσα σε 27 ομάδες εκπληρώνοντας τους αγωνιστικούς στόχους της ανάμεσα στους οποίους ήταν και η επιτυχής ολοκλήρωση του δυναμικού αγωνίσματος “Endurance & Efficiency”, ένα από τα πιο απαιτητικά αγωνίσματα του διαγωνισμού.

3ee6867d drt ypoyrgos kerameosΤέλος, τη φετινή συμμετοχή του ΔΠΘ στη ΔΕΘ, πλαισιώνει το πρόγραμμα «Eye4water» που υλοποιείται από μια ομάδα δέκα Καθηγητών, τριών μελών ΕΤΕΠ-ΕΔΙΠ και τριάντα ενός ερευνητών και συνεργατών από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, και αφορά στην Ενίσχυση της Ορθολογικής Διαχείρισης του Νερού στην Περιφέρεια ΑΜ0Θ μέσω της Ανάπτυξης Καινοτόμων Μεθοδολογιών Τεχολογίας-Πληροφορικής-Επικοινωνιών και Βελτίωσης Ερευνητικών Υποδομών. Η σύγχρονη ολοκληρωμένη παρακολούθηση, με συνδυασμό ICT τεχνολογιών, καλύπτει τα επιφανειακά νερά από τις πηγές των ποταμών Λασπία και Λίσσου μέχρι τις παράκτιες περιοχές τους και τα υπόγεια ύδατα, ενθαρρύνοντας μάλιστα τη συμμετοχή των πολιτών και των άμεσα ενδιαφερομένων.

b1fbf84f igem nous yfypoyrgos syrigosΤο παρών στο περίπτερο του ΔΠΘ κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης, έδωσαν ο Πρύτανης, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο Αντιπρύτανης Φώτης Μάρης και η Αντιπρύτανης Μαρία Μιχαλοπούλου, μαζί με προσωπικό και φοιτητές του πανεπιστημίου που στελεχώνουν τον εκθεσιακό χώρο του περιπτέρου, και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, κ.ά.

8581c29a igem nous prytanis 4b695384 eye4water michalopoyloy polychronidis kerameos maris rotated