Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θράκης Νατάσα Γκαρά, Δημήτρης Χαρίτου και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, συναντήθηκαν με τον πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τις αντιπρυτάνεις Μαρία Μιχαλοπούλου και Ζωή Γαβριηλίδου, με αφορμή την δια ζώσης έναρξη λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τις “σοβαρές επιπτώσεις της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα τμήματα του ΔΠΘ, τόσο στην Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης όσο και σε τμήματα του βόρειου Έβρου, και τη μεγάλη μείωση εισακτέων που αυτή προκάλεσε”, όπως σημείωσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία υπογραμμίστηκε με έμφαση οτι “πρέπει να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν τμήματα του ΔΠΘ ενόψει των αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση”.

cdd8e63a img 7441

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, “οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν την διάθεσή τους να μην υπάρξει συρρίκνωση του ΔΠΘ, θέση που θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν στις επικείμενες συνεδριάσεις της Συγκλήτου το επόμενο διάστημα”.

Οι βουλευτές υπενθύμισαν ακόμη ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διακυβέρνησή του παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους περιορισμούς, στήριξε τη δημόσια παιδεία και ιδιαίτερα την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ ειδικά για το ΔΠΘ υπήρξε σχεδιασμός και ολοκληρωμένη πρόταση με ακαδημαϊκά κριτήρια για την ενίσχυσή του από την προηγούμενη Κυβέρνηση που προέβλεπε τη δημιουργία οκτώ νέων τμημάτων”.

012202c4 img 7440Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση από πλευράς των εκπροσώπων της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας στο ΔΠΘ – σίτιση, εστίαση και μεταφορά – επισημαίνοντας την “ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης εκ μέρους της κυβέρνησης ώστε το ΔΠΘ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών/τριών που ξεκινούν φέτος για πρώτη φορά τα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα δια ζώσης”.

9beb7e8b img 7445

Τέλος συζητήθηκαν η αναγκαιότητα λήψης μέτρων ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και οι κοινοί βηματισμοί για την επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στα μέλη της, χωρίς όμως να υπάρξει κλίμα πίεσης και εξαναγκασμού. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η καμπάνια της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια μέσα στα Πανεπιστήμια.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη διάθεση να στηρίξει την ενδυνάμωση του ΔΠΘ και την κάλυψη των αναγκών που υπογράμμισαν οι πρυτανικές αρχές σε εξειδικευμένο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό.