Την οργή και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν προς τον υπουργό εργασίας Κωστή Χατζηδάκη οι 133 απολυμένοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, όταν τον εντόπισαν να απολαμβάνει αμέριμνος τον καφέ του στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Οι απολύσεις τους επιδόθηκαν εντός του Αυγούστου και είναι οι πρώτες που έγιναν με βάση τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.

Οι απολυμένοι τα “έψαλαν” στον υπουργό αφού παρά τις υποσχέσεις του να εξετάσει το πρόβλημά τους για να βρεθεί λύση, τελικά βρέθηκαν στον δρόμο, και τον κατηγόρησαν ότι δεν έχει ελέγξει τις παρένθετες εταιρείες του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη.

Επανέλαβαν μάλιστα οτι αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση δεν τα τηρεί τώρα που είναι στην κυβέρνηση. “Μας πετάξατε στον δρόμο, δεν έχω να ταΐσω τα παιδιά μου, μας καταστρέψατε”, και άλλα πολλά, άκουσε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως υπάρχουν…προγράμματα στήριξης των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ, και πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, προσθέτοντας πως προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να βρεθεί λύση στο θέμα, και ότι έχει συζητήσει το ζήτημα και με τους βουλευτές της Καβάλας.

Οι απολυμένοι απάντησαν ότι δεν θέλουν στήριξη μέσω ΟΑΕΔ, αλλά να γυρίσουν στη δουλειά τους στο εργοστάσιο.

Μετά από αρκετή ώρα και ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονταν σε πολύ έντονο ύφος και τα πράγματα έδειξαν ότι κινδυνεύουν να εκτραπούν, ο Κωστής Χατζηδάκης αποχώρησε από το σημείο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας εν όψει της για κινητοποίησης που οργάνωσε στη ΔΕΘ, τονίζεται: “Οι παράνομες, άδικες, και καταχρηστικές απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον γνωστό «επιχειρηματία» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φέρουν τη σφραγίδα πρωτίστως της Κυβέρνησης, με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη να αναλαμβάνει τον ρόλο του «δήμιου» για τον αποκεφαλισμό 133 εργαζομένων”.