Ένα νέο έργο, που θα συμβάλει στην ανάδειξη του Παπικίου Όρους ως Μοναστικού Κέντρου της Ροδόπης και της Θράκης δρομολογήθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για την κατασκευή του δρόμου προς την Ιερά Μονή Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη, έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με 1,6 εκ. € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο δρόμος θα ξεκινά από τον οικισμό του Σώστη στους πρόποδες του Παπικίου Όρους, και η κατασκευή του χωρίζεται σε δύο τμήματα:
  • Το πρώτο, από την έξοδο του οικισμού μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στη Μονή, έχει μήκος 3,6 χλμ. Πρόκειται για χωμάτινο, επαρχιακό δρόμο, που ανήκει στην Περιφέρεια και θα ασφαλτοστρωθεί με ευθύνη της Περιφέρειας. Η σύμβαση που υπογράφηκε με τον ανάδοχο του έργου Χρήστο Δοβρίδη αφορά σε αυτό το τμήμα, και είναι προϋπολογισμού 980.000 €.
  • Το δεύτερο τμήμα, από τη διασταύρωση μέχρι τη Μονή, είναι μήκους 2,6 χλμ και ανήκει στο Δασαρχείο Ροδόπης. Για αυτό το κομμάτι, η Περιφέρεια διαθέτει 620.000 € στο Δασαρχείο προκειμένου αυτό να προβεί στις απαραίτητες εργασίες για τη βελτίωση της βατότητας του δρόμου.
“Με αυτό το νέο έργο που ξεκινάμε σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Περιφέρειάς μας να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το Παπίκιο Όρος ως Μοναστικό Κέντρο της Ροδόπης και ευρύτερα της Θράκης”, τονίζει ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, και προσθέτει: “Είναι ένα πρώτο βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του Παπικίου Όρους, το οποίο κατά το παρελθόν υπήρξε ένα σημαντικό Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο”.
Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Τάσος Παράσχου.
4be8b8b1 240956552 3123799627896983 191786468856570874 n