Την Πέμπτη 02/09/2021 στις 21:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “No Heroes” του Γιώργου Βιτσαρόπουλου, στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, καθώς και με τον Βάιο Γιώρα Κ.Φ.Α., πρώην ομοσπονδιακό προπονητή καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, και με τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, παραολυμπιονίκη, φυσίατρο και πρόεδρο του συλλόγου Περπατώ.
«Μην μας παρουσιάσεις ως ήρωες, έχουμε βαρεθεί». Αυτό άκουσε από την ομάδα μπάσκετ του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων -Μαρούσι ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Γιώργος Βιτσαρόπουλος, ο οποίος ήρθε σε επαφή με το μπάσκετ με αμαξίδιο στην τελική φάση του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Ιούνιο του 2018, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ του ιστότοπου basketballguru.gr. H ιδέα του ντοκιμαντέρ, όπως λέει ο ίδιος, είναι να παρακολουθήσει σε συνέχεια τις διαδικασίες μιας ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο, με σκοπό να εξερευνήσει και να κατανοήσει πληρέστερα την οπτική των αθλούμενων. Στην ουσία του το ντοκιμαντέρ “No Heroes” δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία άσκηση παρατήρησης της διάδρασης μεταξύ αθλητών, σωμάτων, τεχνολογίας και χώρου, με τη σιγουριά πως στη μεγάλη οθόνη η παρατήρηση πυροδοτεί την άποψη.
Η ομάδα ΑΣΚΑ Μαρούσι, μια ποικιλόμορφη ομάδα όχι μόνο ως προς τα σωματικά αλλά και ως προς τα εθνοτικά και κοινωνικο-οικονομικά της χαρακτηριστικά, δέχτηκε το κινηματογραφικό συνεργείο για ένα διάστημα επτά μηνών, από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.
Ο Γιώργος Βιτσαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Απασχολείται στους τομείς των επιχειρήσεων και της αθλητικής δημοσιογραφίας (Master Of Arts στην επικοινωνία). Από το 2015 έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του ιστότοπου Basketball Guru (basketballguru.gr) ενώ έχει αναλάβει και την παραγωγή αθλητικών εκπομπών. Μετά από ένα τετράμηνο σεμινάριο εικονοληψίας και σκηνοθεσίας (διδάσκων Παναγιώτης Τσάγκας, Μικρό Πολυτεχνείο), αποφάσισε να επιχειρήσει την αποτύπωση της καθημερινότητας μίας ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο, σε βάθος χρόνου. Έτσι δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ “No Heroes”, το οποίο αρχικά προοριζόταν για ενσωμάτωση στην ύλη του ιστοτόπου Basketball Guru.
Περίληψη και σκοπός του ντοκιμαντέρ “No Heroes”
Το ντοκιμαντέρ “No Heroes” καταγράφει εκτεταμένα επεισόδια από τις ομαδικές δραστηριότητες του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Μαρούσι, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019. Ο σύλλογος άνοιξε τις πόρτες των προπονήσεων σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο και επέτρεψε επιπλέον στα μέλη του (5 άτομα) να ακολουθούν την ομάδα στα ταξίδια και στους αγώνες της, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η συρραφή των στιγμιότυπων για ένα χρονικό διάστημα επτά μηνών συνοδεύεται από συνεντεύξεις των συντελεστών της ομάδας, κατά τις οποίες μοιράζονται πληροφορίες για την προσωπική τους ιστορία, για το βίωμα της κινητικής αναπηρίας, για την επιλογή του ειδικού αθλητικού εξοπλισμού, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το άθλημα και ο ειδικός αθλητισμός στην Ελλάδα. Το σύνολο του ΑΣΚΑ Μαρούσι αποτελείται από επτά αθλητές, τρεις αθλήτριες και έναν προπονητή. Τα οκτώ από τα δέκα μέλη έχουν κάποια βαθμό κινητικής αναπηρίας, ο οποίος ποικίλει στο εύρος της ομάδας (τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμός). Επιπλέον, ένα μέλος προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη (Συρία) και ένα ακόμη έχει μεταναστεύσει στην Ελλάδα από γείτονα χώρα (Αλβανία) για εργασία. Αποκαλύπτεται έτσι ένα ποικιλόμορφο αθλητικό γκρουπ που δημιουργεί ένα ενιαίο μωσαϊκό απόψεων και οπτικών, μέσα από τη συναρμολόγηση διαφορετικών κομματιών.
Πιο αναλυτικά, στην ταινία παρουσιάζονται στιγμιότυπα από την περίοδο προετοιμασίας (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2019), από ένα φιλικό παιχνίδι (Νοέμβριος 2018), και από τέσσερα επίσημα παιχνίδια του πρωταθλήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, την άνοιξη του 2019. Επίσης, παρουσιάζονται οι ταξιδιωτικές διαδικασίες του συλλόγου κατά τη μετάβαση των μελών του σε δύο τοποθεσίες, Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Τέλος, καταγράφονται οι συνήθειες των αθλητών και των αθλητριών, πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των αγώνων – μεταφορά αμαξιδίων, ξενοδοχεία, αποδυτήρια, πάγκος, κ.ο.κ.