Όλες της τις δυνάμεις κινητοποίησε άμεσα η δημοτική αρχή Κομοτηνής στο άκουσμα του συναγερμού της εκδήλωσης της χθεσινής πυρκαγιάς στις παρυφές του περιαστικού δάσους της Νυμφαίας, ανάμεσα στους οικισμούς της Πανδρόσου και της Καρυδιάς.

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Νομού Ροδόπης,0 ζητήθηκε άμεσα η συνδρομή του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, και απεστάλησαν πτητικά μέσα – δύο αεροπλάνα Πετζετέλ από την Καβάλα, ένα Καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη και ένα ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη – για την από αέρος κατάσβεση της φωτιάς.

Συγχρόνως, όλα τα μηχανήματα του Δήμου Κομοτηνής (υδροφόρα, φορτωτής, Jcb, γκρέιντερ) βρέθηκαν στην περιοχή και συνέδραμαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ζήτησε και τη συνδρομή τόσο του Δημάρχου Ιάσμου, ο οποίος απέστειλε προς βοήθεια τέσσερα μηχανήματα έργου (υδροφόρα, δύο Jcb, γκρέιντερ) και τέσσερις οδηγούς-χειριστές μηχανημάτων, καθώς και του Δημάρχου Αρριανών, ο οποίος έστειλε το πυροσβεστικό όχημα και την υδροφόρα του Δήμου του.

Επιπλέον, στην περιοχή έσπευσαν και ιδιώτες με μηχανήματα έργου, καθώς και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ η Πρόεδρος της Κοινότητας Πανδρόσου ζήτησε τη συνδρομή και των μηχανημάτων της εταιρείας AVAX που δραστηριοποιείται εκεί.

Εν όψει της εξέλιξης των πυροσβεστικών επιχειρήσεων, εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο εκκένωσης των πέριξ οικισμών.