Διαμαρτυρία εφοριακών Ροδόπης για τις συνθήκες εργασίας τους εν μέσω καύσωνα

Διαμαρτυρία εφοριακών Ροδόπης για τις συνθήκες εργασίας τους εν μέσω καύσωνα.
ΕΦΟΡΙΑ ΔΟΥ

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες τα μέλη του καλούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, χωρίς η διοίκηση να λαμβάνει υπ’ όψιν τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομού Ροδόπης.

Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων ετών, ο οποίος δημιούργησε συνθήκες δύσκολες στην καθημερινότητά μας.

Εν μέσω αυτού του παρατεταμένου καύσωνα, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ εκθέτει την υγεία των εργαζομένων σε κίνδυνο προκειμένου να πραγματοποιούν καθημερινούς προληπτικούς ελέγχους σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Το γεγονός ότι διαβιβάστηκε υπηρεσιακά η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα» στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας, δεν απαλλάσσει τη διοίκηση από τις ευθύνες της, αλλά ούτε και άλλαξε την κατάσταση. Και αυτό, διότι αφενός κυβέρνηση και διοίκηση επέλεξαν τη γνωστή «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, και αφετέρου δόθηκε η ευχέρεια στους διευθυντές να κρίνουν οι ίδιοι: «Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, δύνανται να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον τίθεται θέμα υγείας και ασφάλειας αυτών».

Δεν αποδεχόμαστε να εκτίθεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτευχθεί η στοχοθεσία των προληπτικών ελέγχων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εργαζόμενος του σωματείου μας: «Eντάξει, δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, αλλά με το να επιμένουν να βγάζουν στη γύρα συνεργεία ελέγχου με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα θα αποκτήσουμε προβλήματα υγείας».

Στην περίπτωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας όμως, η διοίκηση της ΑΑΔΕ ζήλεψε ακόμα και την «δόξα» της διοίκησης του ΟΑΣΘ. Εκδίδονται εντολές ελέγχου προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι σε γειτονικούς  νομούς, ακόμη και με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα των τελευταίων ημερών, με υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είναι ακατάλληλα (δεn διαθέτουν κλιματισμό ή aircondition).

Από την άλλη, ακόμη και η κατάσταση για τους συναδέλφους που εργάζονται μέσα στις υπηρεσίες, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «ανθρώπινη», δεδομένου ότι σε κάποια γραφεία δεν λειτουργούν/υπολειτουργούν τα aircondition.

Το σωματείο μας καλεί την διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας:

Απαιτεί:

  • Να μην βγαίνουν συνεργεία για προληπτικούς ελέγχους κατά τις ώρες που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 36οC.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εγκατάσταση aircondition σε όσα υπηρεσιακά οχήματα δεν διαθέτουν και να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα aircondition σε όσα αυτοκίνητα είναι χαλασμένα ή υπολειτουργούν. Δεν είναι αποδεκτό οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες μας να μετακινούνται μέσα σε οχήματα που αντικειμενικά η εσωτερική θερμοκρασία ανέρχεται στους 50-55οC, λόγω έλλειψης κλιματισμού.
  • Να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τον κλιματισμό και μέσα στους χώρους εργασίας, ώστε να επισκευαστούν ή αντικατασταθούν, κατά περίπτωση, κλιματιστικά που δεν λειτουργούν/υπολειτουργούν και αυτό αφορά και τους χώρους αρχείου των υπηρεσιών μας.

Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας για τις υπηρεσίες με συναλλαγή, καθώς η προσέλευση κοινού σε κλειστούς κλιματιζόμενος χώρους, χωρίς εξαερισμό, εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας covid, επιτείνουν τον κίνδυνο νόσησης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood