[VID] Αυτονομία κινητικότητας τυφλών με σκύλους-οδηγούς

Χάρη στους σκύλους οδηγούς που εκπαιδεύει δωρεάν η σχολή σκύλων-οδηγών τυφλών "Λάρα", οι άνθρωποι με βλάβη στην όραση μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και αυτονομία παντού.
tasos-batsioulas

Η σχολή σκύλων-οδηγών τυφλών “Λάρα”, παρουσιάζει το πρώτο κοινωνικό σποτ για την αξία ενός σκύλου-οδηγού, μέσα από την καθημερινότητα της Παρασκευής και του σκύλου οδηγού της, Mayo.

Μια κοπέλα με γυαλιά ηλίου βγαίνει από το σπίτι, παίρνει το τραμ και συναντά μια φίλη της. Τίποτε δεν μας κάνει εντύπωση μέχρι που βλέπουμε να την καθοδηγεί ο σκύλος οδηγός της, ένα μαύρο λαμπραντόρ. Πρόκειται για το πρώτο κοινωνικό σποτ με θέμα τους σκύλους-οδηγούς τυφλών. Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΜΚΟ «Σχολή σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα», που εκπαιδεύει λαμπραντόρ και τα δίνει δωρεάν σε τυφλούς. Πρωταγωνιστές είναι η Παρασκευή, απόφοιτος γαλλικής φιλολογίας, και ο σκύλος οδηγός της Mayo. Και ο λόγος που συμμετέχουν στο σποτ, είναι για να βοηθήσουν να διαδοθεί ο θεσμός των σκύλων οδηγών, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι άνθρωποι με απώλεια όρασης.

Χάρη στους σκύλους-οδηγούς που εκπαιδεύει δωρεάν η σχολή “Λάρα”, οι άνθρωποι με βλάβη στην όραση μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και αυτονομία παντού.

Τις δυσκολίες προσβασιμότητας τυφλών, τονίζει η πρόεδρος της σχολής σκύλων οδηγών τυφλών, “Λάρα”, Ιωάννα Γκέρτσου: “Στόχος του σποτ είναι να αναδείξει πόσο λειτουργικός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με απώλεια όρασης όταν έχει καλές υποδομές και έναν σκύλο οδηγό. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τον θεσμό των σκύλων οδηγών να προχωρήσει. Στη χώρα μας οι περισσότεροι άνθρωποι με απώλεια όρασης κάθονται σπίτι καθώς οι οδηγοί όδευσης συνήθως είναι προβληματικοί και οι ηχητικοί σηματοδότες σχεδόν ανύπαρκτοι. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης που δικαιούνται επίδομα λόγω αναπηρίας άνω του 80%, είναι 16.309 (Έκθεση 3/2021, Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος)”.

[VID] Αυτονομία κινητικότητας τυφλών με σκύλους-οδηγούςΔυστυχώς, σε 16.000 τυφλούς στην Ελλάδα, αντιστοιχούν μόλις 9 εκπαιδευτές κινητικότητας και 22 σκύλοι οδηγοί

Χωρίς μηχανισμό πιστοποίησης το κράτος

Στην εξέλιξη του θεσμού των σκύλων-οδηγών, δεν βοηθά το γεγονός ότι το κράτος δεν διαθέτει μηχανισμό πιστοποίησης των εκπαιδευτών κινητικότητας τυφλών και σκύλων-οδηγών, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να είναι δυσεύρετοι. Οι εκπαιδευτές κινητικότητας που δείχνουν σε έναν τυφλό πώς να μάθει να περπατάει με ασφάλεια, αριθμούν μετά βίας τους 9, και βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Οι τυφλοί στην επαρχία καταδικάζονται σε απομόνωση.

Σήμερα, οι χειριστές σκύλων-οδηγών στην Ελλάδα ανέρχονται στους 22, περίπου 0,05% του συνόλου των τυφλών που μπορούν να έχουν σκύλο-οδηγό. Την ίδια στιγμή τα ποσοστά στις ΗΠΑ είναι 2-5% και στη Βρετανία 2,5%.

Το κόστος ενός σκύλου οδηγού μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ (αγορά από εκτροφείο, εκπαίδευση, ιατρικά έξοδα, κ.τ.λ.), υπηρεσία ακριβή για μια ΜΚΟ που την παρέχει δωρεάν στους τυφλούς με σκοπό την αυτονομία τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε: https://www.paypal.com/donate/?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=5GJBHP3CWYFNY

[VID] Αυτονομία κινητικότητας τυφλών με σκύλους-οδηγούςΜάθετε περισσότερα στο http://www.laraguidedogs.gr/ και ας βοηθήσουμε όλοι μας να εκπαιδευτούν ακόμα περισσότεροι σκύλοι-οδηγοί για τυφλούς.

Το σποτ δημιουργήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood