Παρατηρητήριο Fake News ΝΔ: Αυτή είναι η αλήθεια για τα ποσοστά των φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους

"Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας, που επικαλέστηκε τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να πείσει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι αχρείαστη αφού δήθεν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σημαντικά ο αριθμός των νέων που τελικά παίρνουν το πτυχίο τους, λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει έτσι το fake αφήγημά του".
Screenshot_1861

“Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας, που επικαλέστηκε τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να πείσει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι αχρείαστη αφού δήθεν αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σημαντικά ο αριθμός των νέων που τελικά παίρνουν το πτυχίο τους, λειτουργεί για άλλη μια φορά με στόχο την παραπλάνηση, διαστρεβλώνοντας επίσημα στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει έτσι το fake αφήγημά του”.

Αυτό τονίζει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΤΡΙΖΑ οτι “ο αριθμός των φοιτητών στην Ελλάδα που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχει μειωθεί σε μόλις 4,7% το 2018, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας”.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, έχει ως εξής:

  • Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αποφοίτησης. Σε ένα σύστημα με τετραετείς σπουδές, κανονικά το 25% του συνόλου των φοιτητών πρέπει να αποφοιτά κάθε χρόνο. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το 2018, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 9,17%, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση.
  • Σε κάθε 100 νεοεισαχθέντες στα πανεπιστήμια, αντιστοιχούν μόνο 59 απόφοιτοι, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ με βάση τα δεδομένα της Eurostat για το 2018, με την Ελλάδα να έχει την 5η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.
  • Σύμφωνα με την έκθεση «Η Στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 2016-2020», που συνέταξε το Υ.ΠΑΙ.Θ. το 2016, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ, «συνολικά, από το 2004 έως το 2014 λαμβάνουν πτυχίο κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 50.000 φοιτητές/τριες, που αντιστοιχούν περίπου στο 66.6% των εισακτέων κάθε έτους». Πρόκειται για υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναφέρεται στην έκθεση της ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ για το 2018, αλλά σε κάθε περίπτωση, ξεκάθαρα χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ίδια η έκθεση αναφέρεται σε «σχετικά χαμηλή επίδοση στα έγκαιρα ποσοστά αποφοίτησης» της χώρας.
  • Ο αριθμός αποφοίτων ως ποσοστό του συνόλου των φοιτητών οι οποίοι βρίσκονται στη χρονιά κατά την οποία θα έπρεπε να αποφοιτήσουν (Τράπεζα της Ελλάδος 2017, με βάση στοιχεία UNESCO), εμφανίζει την Ελλάδα ουραγό ως προς τον ρυθμό αποφοίτησης, ο οποίος είναι 27% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 42% των χωρών του ΟΟΣΑ (σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τρόπο μέτρησης).

Παρατηρητήριο Fake News ΝΔ: Αυτή είναι η αλήθεια για τα ποσοστά των φοιτητών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους“Όσο για τα συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλέστηκε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, αυτά δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον ρυθμό αποφοίτησης!”, υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας, καθώς:

“Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει στην έκθεση στην οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού των νέων ηλικίας 18-24 ετών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, από 14,2% το 2009 σε μόλις 4,7% το 2018 (ΕΕ-28: 10,6%)».

Όπως προκύπτει από τη λεζάντα του γραφήματος που συνοδεύει το κείμενο, πρόκειται για στοιχεία που έχουν αντληθεί από την έκθεση “Education and Training Monitor: Greece” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019). Στην τρίτη σελίδα της συγκεκριμένης έκθεσης, βρίσκουμε τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν την κατηγορία “Early leavers from education and training (age 18-24)”, δηλαδή το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης το ΓΥΜΝΑΣΙΟ, οι οποίοι αποχωρούν από οποιοδήποτε επόμενο κύκλο εκπαίδευσης (τεχνικές σχολές, επαγγελματικά λύκεια, λύκεια, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, κτλ). Αφορά δηλαδή ένα τελείως διαφορετικό υποσύνολο νέων ανθρώπων από εκείνους που δεν καταφέρνουν να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, καθώς δεν περιλαμβάνει καν τους εισαχθέντες στα πανεπιστήμια. Όπως εξηγεί η ίδια η Eurostat: «Early leaver from education and training, previously named early school leaver, refers to a person aged 18 to 24 who has completed at most lower secondary education and is not involved in further education or training; the indicator ‘early leavers from education and training’ is expressed as a percentage of the people aged 18 to 24 with such criteria out of the total population aged 18 to 24. For Eurostat statistical purposes, an early leaver from education and training is operationally defined as a person aged 18 to 24 recorded in the Labour force survey (LFS): whose highest level of education or training attained is at most lower secondary education».

Προφανώς, είναι θετικό το γεγονός ότι οι νέοι με προσόντα πέραν του απολυτηρίου Γυμνασίου αυξάνονται στη χώρα μας, είναι θετικό ότι σε αυτόν τον δείκτη η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη συζήτηση για τον ρυθμό αποφοίτησης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Για μια ακόμη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύεται τραγικά κατώτερη των περιστάσεων και του θεσμικού της ρόλου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood