[VID] “Συγκεκριμένες δεσμεύσεις” για τον πρωτογενή τομέα της Ροδόπης ζητά από την Κυβέρνηση ο Δημ. Χαρίτου

"Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα τις προτάσεις της και τους στόχους που θέτει για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της νέας ΚΑΠ, σχέδιο που οφείλει να ψηφιστεί στη Βουλή και να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τέλους του χρόνου".
Screenshot_1857

“Είναι τουλάχιστον άστοχο, με τους αγρότες στα χωράφια, κατακαλόκαιρο, να λες ότι θα συζητήσεις σε σύσκεψη τα ουσιαστικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την επικοινωνία και την εικόνα, και λιγότερο για τη σοβαρή συζήτηση των προβλημάτων”.

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σχολιάζοντας την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στην Κομοτηνή και τη σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τη νέα ΚΑΠ, και ακόμη πρόσθεσε:

“Η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα τις προτάσεις της και τους στόχους που θέτει για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, για το πώς θα αξιοποιηθούν οι πόροι της νέας ΚΑΠ, σχέδιο που οφείλει να ψηφιστεί στη Βουλή και να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τέλους του χρόνου. Μας ενδιαφέρει ως περιοχή, γιατί βασικές καλλιέργειες γίνονται ολοένα και μη βιώσιμες, δηλαδή δεν αποδίδουν εισόδημα στους παραγωγούς, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας. Αναφέρομαι στο βαμβάκι, που είναι σε οριακό σημείο, και ιδιαίτερα στην καπνοκαλλιέργεια, την οποία εγκαταλείπουν μαζικά οι παραγωγοί. Δεν είναι σε καλύτερη μοίρα οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς και οι μελισσοκόμοι. Ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα για τα έργα υποδομών και άρδευσης, όπως η αξιοποίηση των υπαρχόντων ταμιευτήρων, η προώθηση των αναδασμών που καθυστερούν. Ενώ για το μεγάλο έργο του φράγματος Κομψάτου ακούμε μόνο ευχές και αυτές της ένταξής του μέσω ΣΔΙΤ. Για όλα αυτά θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αρκεί η αναγνώριση των προβλημάτων, ούτε οι ευχές. Αλλά να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους του. Ειδικά για την καπνοκαλλιέργεια, για τη στήριξη της οποίας προκάλεσα δυο φορές ειδική συζήτηση στη Βουλή. Ο Υπουργός τότε δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Σήμερα θα αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση στήριξής της ή θα μείνουμε πάλι σε ευχές; Τι έχει να απαντήσει για καλλιέργειες και κλάδους που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως νωπά λαχανικά, κτηνοτρόφοι, αλιείς, καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί; Και του έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην οικονομική τους στήριξη. Γιατί, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό τους προηγούμενους μήνες σε δενδροκαλλιέργειες όπως κεράσια, ελιές, κ.ά., ενώ έχω κάνει γνωστή την έκταση των ζημιών, η περιοχή μας εξαιρέθηκε από την καταβολή της άμεσης προκαταβολής του 40% και μετατίθεται για το φθινόπωρο; Ενώ είναι αμφίβολο αν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν. Τέλος, για τα έργα υποδομής και άρδευσης που είναι αναγκαία στην περιοχή και θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής, θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood