“Ανακρέων ραβασάκι στην Ιωνία”, στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

Μια μουσικοθεατρική παράσταση από τον "Μικρό Διάκοσμο" του Γιάννη Βουλτσίδη.
Screenshot_1853

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής και ο “Μικρός Διάκοσμος” παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ», του Γιάννη Βουλτσίδη.

Λίγα λόγια για το έργο από τον σκηνοθέτη Γιάννη Βουλτσίδη

“Μέσα από δύο ποιητές, τον Ανακρέοντα από την Τέω της Ιωνίας, και μια Περσόνα φανταστική σύγχρονου Θρακιώτη ποιητή, του Κωνσταντίνου Βυζαντινού, διαπλέουμε δύο εποχές και κάνουμε λόγο για δύο καταστροφές, έτσι που μόνο οι ποιητές μπορούν να τις «διαχειρίζονται». Έχουμε το 522 π.Χ. την κατάκτηση της Ιωνίας από τους Πέρσες, τον εκδιωγμό των Ελλήνων στην άλλη ακτή του Αιγαίου – τότε είναι που κτίζονται από πρόσφυγες της Τέω και τα Άβδηρα και στα καράβια που τους μεταφέρουν απ’ την παλιά πατρίδα στη νέα, βρίσκεται και ο Ανακρέων. Έτσι λοιπόν, μέσα από τη μελοποίηση που έκανα στους στίχους του, περιγράφεται ένας ολόκληρος κόσμος και τα αισθήματα του τότε, πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων. Και το σημαντικότερο, ότι στην Ιωνία για πρώτη φορά η γυναίκα είχε ισότιμα δικαιώματα με τον άντρα και δεν είναι τυχαίο που ο χορός που επιλέξαμε να χορογραφήσουμε τις μουσικές πάνω σε ποίηση Ανακρέοντα, είναι γυναικών από την Ιωνία του τότε, αλλά και της Σμύρνης του ’22 του δώθε. Όσον αφορά τον τρόπο που δουλεύτηκε η μετάφραση, κινείται περισσότερο στη λογική της ελεύθερης απόδοσης και όχι της φιλολογικής πιστότητας. Αυτό λέγεται από την αρχή για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις ή «αλλότριες» προσμονές. Αν για την καταστροφή της Ιωνίας από τους Πέρσες πορευόμαστε μέσα από τον ηδυσμένο λόγο του Ανακρέοντα, εδώ, τώρα, πορευόμαστε μέσα από τον πλάγιο, «λοξό», του Κωνσταντίνου Βυζαντινού, που ελέω δημιουργικής φαντασίας, στο έργο και μέσω φιγούρας, παρουσιάζεται σαν επιμελητής-φροντιστής αυτής της νέας προσφυγιάς να προλάβει να σώσει ότι δεν σώζεται! Η παράσταση, εν ολίγοις, κινείται ανάμεσα σε δυο «καταστροφές», αισιόδοξα πράγματα! Αλλά πιστεύουμε μέσω ηδυσμένου λόγου πετυχαίνουμε έναν ενδιαφέροντα αναστοχασμό. Και λέω, ηδυσμένου, γιατί όσον αφορά τα θεατρικά μέσα, τίποτα δεν λείπει, ούτε η μουσική η πρωτότυπη και η απόδοσή της από εξαιρετική ορχήστρα, ούτε ο χορός με τις πλούσιες χορογραφίες, ούτε η θεατρική αφήγηση εν είδη «παράβασης», ούτε και ο Καραγκιόζης όμως, γιατί κι αυτός ήταν μέσα στα κασελάκια που μεταφέραν οι πρόσφυγες”.

Την παράσταση προλογίζει ο θεατρολόγος–ποιητής Κωνσταντίνος Μπούρας.

Συντελεστές

 • Σκηνοθεσία-κείμενα: Γιάννης Βουλτσίδης.
 • Μουσική: Μελοποίηση 12 ποιημάτων Ανακρέοντος από τον Γιάννη Βουλτσίδη.
 • 5 τραγούδια: στίχοι-μουσική του Γιάννη Βουλτσίδη.
 • Αποδίδουν οι μουσικοί: Δέσποινα Λεωτζάκου (Βιολοντσέλο), Άγγελος Ζαγοριανός (κιθάρα), Χρήστος Ναλμπάντης (κρουστά–ξυλόφωνο), Γιάννης Βουλτσίδης (ταμπουράς–τραγούδι).
 • Χορογραφίες: Φωτεινή Κουτλογεωργίου.
 • Χορεύουν: Μαρία Βαϊτσούδη, Φωτεινή Κουτλογεωργίου, Αμαλία Τζώγα, Ίλια Ψαθά.
 • Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης.
 • Ζωγραφική, φιγούρες και θέμα αφίσας: Γεωργία Γιαννοπούλου.
 • Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς.
 • Φωτογραφίες–βίντεο: Νίκος Οικονομίδης.
 • Επιμέλεια ήχου: Ν.Κ.Sound

Θα δοθούν δύο παραστάσεις: την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021, στις 9 το βράδυ, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής.

 • Γενική είσοδος: 10 ευρώ
 • Προπώληση εισιτηρίων: Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο.
 • Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.ticketservices.gr

Γενικές πληροφορίες και οδηγίες για τις παραστάσεις:

 • Πριν από κάθε παράσταση θα απολυμαίνονται τα καθίσματα.
 • Το ταμείο θα ανοίγει στις 8 το βράδυ.
 • Ο χώρος του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Κομοτηνής σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες χαρακτηρίζεται ως Μεικτός, που σημαίνει πως η μόνη υποχρέωση είναι αυτή της χρήσης μη ιατρικής μάσκας από την είσοδο έως και την έξοδο του θεατή από τον χώρο του θεάτρου.
 • Η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται οργανωμένα, ανά παρέες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην σκάλα. Παράκληση το ίδιο να γίνεται και κατά την έξοδο των θεατών ανά σειρά και από τις τρεις εξόδους του θεάτρου και ύστερα από τις οδηγίες που θα δίνονται από το προσωπικό του θεάτρου λίγο πριν την έναρξη της παράστασης.
 • Στις σειρές που επιτρέπεται να καθίσουν οι θεατές παράκληση να αφήνονται δύο καθίσματα κενά από τη διπλανή παρέα. Θα συμπληρώνονται πρώτα τα κεντρικά σημεία των σειρών και μετά τα ακριανά.
 • Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΠΟΑ δεν θα γίνεται διάλειμμα για αποφυγή συνωστισμού στο αναψυκτήριο,
 • Όλα τα παραπάνω δύναται να τροποποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

"Ανακρέων ραβασάκι στην Ιωνία", στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood