Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Ροδόπης για τις ζημιές που προκάλεσε στους ελαιώνες ο πρώιμος παγετός πριν το στάδιο της άνθησής τους κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, ζητά ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, καταθέτοντας σήμερα ως Κοινοβουλευτική Αναφορά τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χαρίτου ήδη από τον Απρίλιο έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρη Πανταζή – θυμηθείτε ΕΔΩ.

Η κατατεθείσα Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βουλευτή Ροδόπης έχει ως εξής:

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων.

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα: «Να ενταχθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Ροδόπης στις ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις από τον πρώιμο παγετό».

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αναφορά, την επιστολή διαμαρτυρίας του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, με την οποία ζητείται να αποζημιωθούν τα μέλη του για τις ζημιές που προκάλεσε ο πρώιμος παγετός στις ελιές πριν το στάδιο της άνθησής τους το χρονικό διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ελαιοπαραγωγοί, οι ζημιές που υπέστησαν λόγω του παγετού, είναι μεγάλες, μάλιστα αναμένεται απώλεια ελαιοκάρπου από 70% έως 90%, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στο εισόδημα των παραγωγών της περιοχής και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι ελαιοπαραγωγοί, στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου για την ακαρπία της ελιάς, δεν συμπεριλαμβάνεται η Θράκη στις πληγείσες περιοχές, γεγονός που προκάλεσε τη δικαιολογημένη ανησυχία τους.

Γι’ αυτό θα πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε να ενισχυθούν για τις ζημιές που υπέστησαν και οι ελαιοπαραγωγοί της Θράκης.

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.                                                                    

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2021

Ο καταθέτων βουλευτής, Χαρίτου Δημήτρης”.

Η επιστολή του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας:

64ec3bc1 epistoli agrotikoy elaiokomikoy synetairismoy maroneias page 0001