Σε “καραντίνα” το δίκτυο ύδρευσης παραλιακών οικισμών της Μαρώνειας

Απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ροδόπης - Τι καλείται να πράξει ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών.
ner031213

Την μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης των οικισμών Ιμέρου και Μαρώνειας-Πλατανίτη, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, για πόση, μαγειρική και ατομική υγιεινή, για προληπτικούς λόγους, αποφάσισε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης.

Κατά την ίδια απόφαση, συστήνεται ο περιορισμός της χρήσης του νερού του δικτύου, μόνο για οικιακές ή άλλες χρήσεις, όπως καθαριότητα χώρων, πότισμα, κ.λπ.

Η Απόφαση ελήφθη μετά από τρεις δειγματοληψίες που διενήργησε στις 28/6, 5/7 και 13/7, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ροδόπης, και τις ισάριθμες σχετικές απαντήσεις του Εργαστηρίου Υγιεινής & Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.

Όπως αναφέρεται στην Απόφαση, “ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, ως υπεύθυνος ύδρευσης, οφείλει:
1. Να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών των παραπάνω οικισμών για την αποτροπή χρήσης του νερού του δικτύου ύδρευσης για την πόση, την παρασκευή τροφίμων και ποτών, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα, και τον περιορισμό μόνο για τις λοιπές οικιακές ή άλλες χρήσεις, όπως η καθαριότητα χώρων, το πότισμα, κ.τ.λ.
2. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του περιορισμού της υδροδότησης των κατοίκων των οικισμών μεριμνώντας για την τροφοδοσία τους με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο (π.χ. εμφιαλωμένο νερό ή μεταφορά με βυτίο) σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του υδρευόμενου πληθυσμού.
3. Να πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης) υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων υδροληψίας και υδροδότησης των οικισμών, παρέχοντας όλα τα απαραίτητα μέσα και στοιχεία.
4. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πηγών ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος. κ.τ.λ.) και να ελέγξει την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τυχόν γειτονικές εστίες ρύπανσης και μόλυνσης.
5. Να ελέγξει το δίκτυο ύδρευσης συνολικά για τη διαπίστωση τυχόν φθορών και βλαβών, και να φροντίσει για την άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση όπου απαιτείται.
6. Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του (την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, τη λήψη μέτρων προστασίας της πηγής, γεωτρήσεων και δεξαμενών κ.τ.λ.), εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο, να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης, και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.
7. Να ελέγξει το σύστημα χλωρίωσης του νερού, πραγματοποιώντας μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου σε διάφορα σημεία του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι τιμές, δηλαδή η ποσότητα του εισαγόμενου χλωρίου να είναι τόση, ώστε η συγκέντρωση του υπολειμματικού χλωρίου στα ακρότατα σημεία ύδρευσης να είναι τουλάχιστον 0,2 mg/l. Επίσης να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συστημάτων χλωρίωσης από τυχόν παράνομες επεμβάσεις τρίτων.
8. Να προβεί σε πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών και
εργαστηριακών αναλύσεων σε διάφορα χρονικά διαστήματα, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να αποστείλει στην αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης) για ενημέρωση. Τα εργαστήρια πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας”.

Η Απόφαση ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική αποκατάσταση της ποιότητας του νερού του δικτύου, και αίρεται με νεότερη, μετά από αίτηση του υπευθύνου ύδρευσης (Δήμου Μαρώνειας-Σαπών) και σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ροδόπης, η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ασκεί εποπτικό έλεγχο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Απόφαση.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood