Τι ζήτησε από τον Μ. Βορίδη ο Γ. Γκαράνης για οικισμό Ηφαίστου και σχολικές καθαρίστριες

Τι ζήτησε από τον Μ. Βορίδη ο Γ. Γκαράνης για οικισμό Ηφαίστου και σχολικές καθαρίστριες.
Screenshot_1826

Μια σειρά ζητημάτων-αιτημάτων έθεσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σε χθεσινή επίσκεψή του στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα.

Αρχικά, έθεσε το ζήτημα της συσσώρευσης απαιτήσεων στους Δήμους από πώληση αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και τα νοικοκυριά εξηγώντας ότι την κατάσταση δυσχεραίνουν οι προσαυξήσεις. Ζήτησε η πολιτεία να βοηθήσει τους Δήμους με νομοθετική ρύθμιση «με κούρεμα και διαγραφή των οφειλών υπό όρους, όπως κάνουν και οι τράπεζες», με σκοπό από τη μία να διευκολύνει τους Δήμους και από την άλλη να μην ταλαιπωρούνται πλέον οι δημότες.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε από τον Δήμαρχο στον κ. Βορίδη αφορά στις ΔΕΥΑ και την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τους οικείους Δήμους λόγω οικονομικών δυσχερειών των καταναλωτών. Το πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στην εμφάνιση των ποσών που πληρώνουν οι Δήμοι μέσω των ΚΑΠ για τις ΔΕΥΑ ως «απαιτήσεων» ενώ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης εμφανίζονται ως «υποχρεώσεις».

Επίσης, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υπουργό οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών να γίνουν πλήρους απασχόλησης και επιπλέον να συμπληρωθούν τα κενά προσωπικού στα μεγάλα σχολεία προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες λόγω της πανδημίας ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Ένα άλλο σημαντικό αίτημα του Δημάρχου στον κ. Βορίδη είχε να κάνει με την πενταετή παραχώρηση της παραλιακής ζώνης με στόχο να γίνει καλύτερος προγραμματισμός από τον Δήμο Κομοτηνής για την αξιοποίησή της.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Κομοτηνής, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, καθώς υπήρξε σημαντική μείωση εσόδων.

Το τελευταίο αίτημα του Δημάρχου στον Υπουργό αφορά στη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδων στους αθιγγάνους του οικισμού Ηφαίστου του Δήμου Κομοτηνής, με βάση τη λύση που επελέγη για τη συνοικία «Πυροβολικά» της Λάρισας, με σκοπό να επιλυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που ταλανίζει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο το ιστορικό της εγκατάστασής τους την περίοδο 1920-1937 στην πόλη και από το 1937 κι έπειτα στον σημερινό Ήφαιστο. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι παρά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης που έφερε τη νομιμοποίηση των κτισμάτων παρέμεινε εκκρεμές το θέμα της παραχώρησης των οικοπέδων εκ μέρους του Δήμου. Τόνισε ότι παρά τις πολυετείς προσπάθειες του Δήμου Κομοτηνής δεν επιτρέπεται να γίνει η παραχώρηση των οικοπέδων και των κτισμάτων που δημιουργήθηκαν σ’ αυτά στους κατοίκους τους. Συνέπεια αυτού του καθεστώτος «ημιπαρανομίας» είναι η αδυναμία σύνταξης οιουδήποτε συμβολαίου, διαθήκης ή δωρεάς σχετικού με τα συγκεκριμένα ακίνητα. Η λύση που πρότεινε ο Δήμαρχος στον  Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών είναι η παραχώρησή τους άνευ τιμήματος κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί το τίμημα στο ένα πεντηκοστό της τρέχουσας αξίας των οικοπέδων και μόνο.

Ο Δήμαρχος είχε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον Υπουργό και αναμένει τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood