Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης

Λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, και διότι σε αυτά τα καταστήματα θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση και να μην τηρούνται τα μέτρα.
summer club

Αλλαγές στα όσα αναμένονταν να ισχύσουν από σήμερα στην εστίαση, φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων υπό τη βάση του διαχωρισμού εμβολιασμένων ατόμων και μη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΚΥΑ καθορίζει οτι οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης – κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια – θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, καθήμενους πάντα, με τη χωρητικότητά τους να ορίζεται στο 85%.

Η αλλαγή αυτή σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, κρίθηκε απαραίτητη αφενός λόγω της δυναμικής που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο, και αφετέρου διότι κρίθηκε ότι σε καταστήματα όπως τα μπουζούκια και τα κλαμπ θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει η κατάσταση και να μην τηρούνται τα μέτρα.

  • Είσοδος στα μαγαζιά

Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους, για την είσοδο των πελατών θα απαιτείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας, δηλαδή θα εξακριβώνεται κατά πόσο ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Η είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης συναρτάται ευθέως από το αποτέλεσμα του ελέγχου των συναφών πιστοποιητικών από την ψηφιακή εφαρμογή covidfree.gr. Η εφαρμογή (app) κατεβαίνει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και κάθε τάμπλετ, είτε για κινητά android είτε για κινητά της Apple από τα σχετικά app stores, αλλά κατεβαίνει και από την ιστοσελίδα covidfree.gov.gr Η εφαρμογή, αφού κατεβεί, με το που την ανοίγει κανείς, αναφέρει τη σάρωση QR. Περνά κανείς το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και αμέσως θα έχει το αποτέλεσμα που θέλει, δηλαδή πράσινο, κίτρινο, ή κόκκινο, όταν πια το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πλαστό.

  • Τρία επίπεδα επαλήθευσης

-Πράσινο, εφόσον έχει κανείς εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,

-Κίτρινο, εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,

-Κόκκινο, εφόσον είναι λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

  • Πρόστιμα

Πρώτη παράβαση:

-Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στις 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο, και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επόμενη μέρα.

-Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο, και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

-Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη μέρα για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

-Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

  • Social Media για καταγγελίες

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης, αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή ακόμη και μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.

  • Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα

Επίσης, στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, θα ορίζονται τα πεδία υποχρεωτικότητας και θα δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μαθαίνει ποιοι υπάλληλοι είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναστολή εργασίας δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για απόλυση, αλλά ούτε και διάστημα ισχύος της αναστολής. Τέλος, θα περιλαμβάνει διάταξη που θα αποσυνδέει τον εμβολιασμό με το πειθαρχικό συμβούλιο στο δημόσιο.

Παράλληλα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για το καθεστώς λειτουργίας εστιατορίων σε ξενοδοχεία και πλοία, ενώ το όλο εγχείρημα συνδράμει καταλυτικά η ψηφιακή εφαρμογή Covidfree.gov.gr, η οποία είναι προσπελάσιμη σε όλες τις κινητές συσκευές.

πηγή: protothema.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood