Την κομποστοποίηση οργανικών υλικών σε 5 Δήμους χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Παράλληλη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής ο οποίος φτάνει στο τέλος της ζωής του, και στον ΧΥΤΑ Ξάνθης που αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
1 - 2021-07-08T100113.954

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, η Περιφέρεια διαθέτει πόρους ύψους 6,97 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Υποδομών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), στους Δήμους Παγγαίου, Αβδήρων, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσει τη διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης οργανικών υλικών (κομποστοποίηση).

Το συνολικό ποσό αφορά σε τέσσερα επιμέρους έργα έχει ως εξής:

  1. Δήμος Παγγαίου

Έργο της τάξης των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ πουπροβλέπει τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και κομποστοποίησης βιοαποβλήτων σε έκταση του Δήμου στο αγρόκτημα Μεσορόπης. Παράλληλα ο Δήμος θα προμηθευτεί μέσα συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων, όπως ειδικούς κάδους, απορριμματοφόρα και φορτηγό, και θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρησιμότητα της κομποστοποίησης.

  1. Δήμος Αβδήρων

Έργο ύψους 585.000 ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία δημοτικού δικτύου καφέ κάδου (κάδος που χρησιμοποιείται για τη συλλογή οργανικών υλικών–βιαποβλήτων), και την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Θα υλοποιηθούν επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

  1. Δήμος Καβάλας

Έργο που θα χρηματοδοτηθεί με 747.110 ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης βιοαποβλήτων στο αγρόκτημα Κρηνίδων.

  1. Δήμοι Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης

Ο Δήμος Καβάλας θα χρηματοδοτηθεί και από το τέταρτο έργο, που περιλαμβάνει επίσης τους Δήμους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται με πόρους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια μέσων συλλογής βιοαποβλήτων, όπως απορριμματοφόρα, κάδους και ειδικούς σάκους, στους τρεις Δήμους. Περιλαμβάνει επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών.

Με την αφορμή της χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων, ο κ. Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη στο γραφείο του με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, και τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας.

Την κομποστοποίηση οργανικών υλικών σε 5 Δήμους χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜ-ΘΠαρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, της Περιφέρειας, Τάσος Παράσχου, και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής.

  • Παράλληλη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στους ΧΥΤΑ Κομοτηνής και Ξάνθης

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Κομοτηνής ο οποίος φτάνει στο τέλος της ζωής του, και θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να πάψει να αποτελεί χώρο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, και να ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Συζητήθηκε επίσης η μεταβατική διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Το κόστος των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν στους δύο ΧΥΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Για αυτό στη σύσκεψη, οι κ. Τσέπελης και Γκαράνης ζήτησαν από τον κ. Μέτιο να αναλάβει η Περιφέρεια τη χρηματοδότησή τους, αίτημα το οποίο ο κ. Περιφερειάρχης αποδέχθηκε, με σκοπό το κόστος των παρεμβάσεων να μην επιβαρύνει τους πολίτες της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood