ΑΚΚΕΛ: “Έτσι ληστεύουν τις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων”

"Με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 20 εκατομμύρια μοιράζονται κάτω από το τραπέζι σε ένα τεράστιο φαγοπότι στελεχών της ΝΔ".
Screenshot_1774

“Με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 20 εκατομμύρια μοιράζονται κάτω από το τραπέζι σε ένα τεράστιο φαγοπότι στελεχών της ΝΔ”, καταγγέλλει το Αγροτικό & Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ), που έχει προσφύγει και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως περιγράφει σε ανακοίνωσή του, “επιτήδειοι, σε συνεργασία με διάφορα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ή ενώσεις, εντοπίζουν δημόσιες εκτάσεις, επί το πλείστον βοσκοτόπους, που στη συνέχεια τις δηλώνουν «ιδιόκτητες» στο Ε9 κάποιου ΑΦΜ και έτσι αποκτούν και ΑΤΑΚ. Κατόπιν κάνουν δήλωση καλλιέργειας ως νεοεισερχόμενοι, και αιτούνται δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και η σχετική καταγγελία του ΑΚΚΕΛ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

“Μετά την περσινή κλοπή των επιδοτήσεων των αγροτών με το εθνικό απόθεμα (που στην ουσία χορηγούσε επιδοτήσεις σε εξωγεωργικούς τους οποίους «βάφτιζαν» νεοεισερχόμενους – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πεθερός του Πέτσα – και είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα ποσοστό από την βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα άνω του 25% από τους πραγματικούς αγρότες, ενώ μέχρι σήμερα το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει να χρωστάει το 14%), και με τη λογική να βολέψουμε τους «δικούς μας», να φτιάξουμε «κομματικό στρατό», να «φάμε όσο προλαβαίνουμε», συνεχίζουν το έγκλημα και φέτος.

Με έγγραφο του ΥΠΑΑΤ αυξάνεται το κονδύλι προς «γαλάζιους» εξωγεωργικούς-νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Συνεχίζουν ακάθεκτοι το «γαλάζιο πάρτι» διασπαθίζοντας τις επιδοτήσεις των πραγματικών αγροτών.

Πώς γίνεται όμως αυτή η τεράστια απάτη; Επιτήδειοι, σε συνεργασία με διάφορα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ή ενώσεις, εντοπίζουν δημόσιες εκτάσεις, επί το πλείστον βοσκοτόπους, που στη συνέχεια τις δηλώνουν «ιδιόκτητες» στο Ε9 κάποιου ΑΦΜ και έτσι αποκτούν και ΑΤΑΚ. Κατόπιν κάνουν δήλωση καλλιέργειας ως νεοεισερχόμενοι, και αιτούνται δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα. Και οι ημέτεροι, είτε είναι πολλοί είτε είναι λίγοι, αιτούνται δικαιώματα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ας δούμε τί αναφέρει το σχετικό έγγραφο: «Από τον συνολικό αριθμό αιτήσεων εντοπίστηκαν 18.503 ΕΑΕ 2020 (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) στις οποίες είχε δηλωθεί τουλάχιστον ένα αγροτεμάχιο σε βοσκοτοπική ενότητα με μηδενικό συντελεστή επιλεξιμότητας. Από τους εν λόγω γεωργούς, 2.430 αιτούνται τη χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα. Το πλήθος των αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 4.340 αγροτεμάχια με 34.125,71Ha (εκτάρια)». Τουτέστιν 340.125 στρέμματα.

Το ΑΚΚΕΛ εδώ και χρόνια φωνάζει ότι για να πάψει αυτό το έγκλημα θα πρέπει να μην μπορεί κανείς να ενεργοποιεί δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς την αντίστοιχη κατοχή ζώων.

Φυσικά η κυβέρνηση με ύποπτα εγκληματικό ρόλο εξυπηρετεί τα «δικά» της παιδιά χαρίζοντας επιδοτήσεις σε γαλάζια στελέχη εις βάρος των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό πάνω από 20 εκατομμύρια μοιράζονται κάτω από το τραπέζι σε ένα τεράστιο φαγοπότι στελεχών της ΝΔ.

Για την ιστορία, το ΑΚΚΕΛ τον Δεκέμβριο του 2020 είχε υποβάλει καταγγελία για το συγκεκριμένο θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και στην υπάρχουσα Αναφορά θα προστεθούν σήμερα και όλα τα νέα στοιχεία.

ΑΚΚΕΛ: "Έτσι ληστεύουν τις επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων"Το κείμενο της καταγγελίας:

“Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες Ευρωβουλευτές.

Ακόμη μια φορά βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να καταγγέλλω την χώρα μου για κακοδιαχείριση των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Συγκεκριμένα στις 18-12-2020 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης (το 70% είχε πληρωθεί τον Οκτώβριο) και το πρασίνισμα, ενισχύσεις επωφελείς για το περιβάλλον. Δυστυχώς αποτέλεσε μια πολύ κακή πληρωμή, αφού πολλοί παραγωγοί είδαν τις επιδοτήσεις τους μειωμένες έως και 50%, με μια έρευνα που κάναμε ο μέσος όρος μείωσης είναι περίπου στο 25% αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που η μείωση αγγίζει το 50% . Μετά από την έντονη αντίδραση αντίδραση των Ελλήνων παραγωγών ο ΥΠΠΑΤ της χώρας μας καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ δικαιολόγησαν το γεγονός πως η οριζόντια μείωση στο σύνολο των επιδοτήσεων έγινε για δύο λόγους:

α) γιατί φέτος οι αιτήσεις χορήγησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα ξεπέρασαν τα 76.000.000€ άρα σύμφωνα με τους ιθύνοντες ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ το εθνικό απόθεμα είχε 30.000.000€ και τα υπόλοιπα θα έπρεπε να παρακρατηθούν οριζόντια από όλους τους Έλληνες παραγωγούς. Μετά από διαμαρτυρίες και πιέσεις ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κοστολογεί πως η περικοπή είναι της τάξης του 7% το οποίο και απέδωσε στις 21-12-2020 . Ενώ η πραγματική μείωση ήταν περίπου 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε το 50%.

β) μας είπε πως εκτός της δημοσιονομικής πειθαρχίας 3% που μας παρακρατάνε κάθε χρόνο η ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε συν 2,9% δημοσιονομική πειθαρχία λόγω covid19. Ας δούμε όμως γιατί άνοιξε η όρεξη σε κάποιους επιτήδειους στην Ελλάδα να κάνουν αιτήσεις δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και να τριπλασιαστεί το ενδιαφέρον από 30 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια σε 76 εκατομμύρια φέτος. Μετά την δικαίωση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον ορισμό των βοσκοτόπων: «η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0- 341/17 Ρ (Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι “….το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του ‘μόνιμου βοσκότοπου’ δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους βοσκότοπους’.

Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφ’ εαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως ‘μόνιμου βοσκότοπου’, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας” (σκέψη 54 της απόφασης).

Επίσης, δέχθηκε ότι ” … προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως ‘μόνιμος βοσκότοπος’, κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σημείο 2, του κανονισμού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους ‘μόνιμους βοσκότοπους’ (σκέψη 58 της απόφασης)”».

Μετά από αυτή την απόφαση σταθμό η οποία έδωσε ελπίδες στους Έλληνες κτηνοτρόφους ότι θα εξαλειφθεί η τεράστια αδικία του 2013-2014 που τους στέρησε τεράστια ποσά επιδοτήσεων και εξισωτικής αποζημίωσης, αφού για φέτος οι βοσκότοποι της χώρας μας θα ήταν αυξημένα κατά 9,7 εκατομμύρια στρέμματα. Δυστυχώς όμως αντί οι κτηνοτρόφοι να έχουν κάποιο όφελος, η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να μοιράζει βοσκοτόπια σε άσχετους με το επάγγελμα της κτηνοτροφίας και σε στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Είναι εγκληματικό να μπορεί κάποιο κομματικό στέλεχος να ενεργοποιεί δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς να έχει την αντίστοιχη κατοχή ζώων. Μάλιστα για τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια το θέμα μετά από πολλές καταγγελίες κτηνοτρόφων που έβλεπαν να εισπράττουν ψίχουλα επιδοτήσεων, ενώ άνθρωποι που δεν είχαν στην κατοχή τους ούτε ένα ζώο έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις χωρίς καμία εργασία απλά και μόνο γιατί ήταν στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, έτσι μερικές δεκάδες περιπτώσεις έφτασαν στον εισαγγελέα, αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το σκάνδαλο είναι τεράστιο. Βοσκότοποι κυβερνητικών.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής. Εντοπίζονται οι εκτάσεις αυτές, δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως βοσκοτόπια, ιδιόκτητα, ή ενοικιασμένα, και στη συνέχεια υποβάλλεται  το αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το σχετικό ΑΤΑΚ για την λήψη της ενίσχυσης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τον διασταυρωτικό  έλεγχο με την ΔΟΥ και αφού διαπιστώσει ότι αυτά με βάση το ΑΤΑΚ αντιστοιχίζονται με την  φορολογική δήλωση, αποδέχεται την αίτηση και προχωρά στην πληρωμή.

Εάν δεν υπάρξει Ευρωπαϊκός κανονισμός που κανείς να μην μπορεί να ενεργοποιεί δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς την αντίστοιχη κατοχή ζώων , τότε οι κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείπουν συνεχώς το επάγγελμα αφού οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους καθώς και η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και λόγω covid19 καθιστούν ασύμφορη την κτηνοτροφία στην Ελλάδα. Ενώ άνθρωποι με κουστούμια χωρίς καμία σχέση με το επάγγελμα αλλά με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση , τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ θα καρπώνονται τις ευρωπαϊκές  επιδοτήσεις χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα . Επίσης να τονίσω πως λόγω ορισμού των βοσκοτόπων το 2013-2014 οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων που έπαιρναν και ενώ μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιστράφησαν τα χρήματα που η Ελλάδα είχε πληρώσει ως πρόστιμα στην Ε.Ε η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να τα επιστρέψει στους κτηνοτρόφους από όπου είχαν παρακρατηθει μέσα από τις επιδοτήσεις, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους κτηνοτρόφους και προτίμησε να επιδοτήσει τα ΜΜΕ ώστε να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα. Απευθύνω έκκληση στους Ευρωβουλευτές να διορθώσουν αυτή την αδικία και οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε τυχάρπαστους κομματικούς  δήθεν κτηνοτρόφους”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood