Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών – Νέα πτώση της “καταλληλότητας” του πρωθυπουργού

Μπορεί το κυβερνών κόμμα αν και χάνει περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα να διατηρεί ευρύ προβάδισμα στην "πρόθεση ψήφου", εντούτοις τα συνολικά ευρήματα της έρευνας προφανώς (πρέπει να) δημιουργούν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Alco_07 (1)

Το οτι η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ALCO, δεν είναι είδηση.

Τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον, είναι αφενός η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών για την αποτελεσματικότητα των υπουργών της κυβέρνησης – πλην μόλις τεσσάρων – καθώς και για τα μείζονα κοινωνικά θέματα της τρέχουσας περιόδου, και αφετέρου, η συνεχιζόμενη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώση της “καταλληλότητας” του πρωθυπουργού.  

Δυσαρέσκεια για το έργο των κορυφαίων υπουργών

Σύμφωνα με την έρευνα του Ιουνίου της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο του συνόλου σχεδόν των υπουργών, με μόνο τέσσερις από αυτούς να “διασώζονται”. Συγκεκριμένα, ζητώντας η σφυγμομέτρηση τη γνώμη των πολιτών για την αποτελεσματικότητα των υπουργών – πρόκειται για ερώτημα αξιολόγησης και όχι δημοτικότητας – τα ευρήματα των απαντήσεων προφανώς (πρέπει να) δημιουργούν προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Η κατάταξη που αφορά τους πρώτους δέκα (έντεκα λόγω ισοψηφίας) με βάση τις θετικές γνώμες, έχει ως εξής:

 • Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: 52% θετικές γνώμες, 28% αρνητικές, 20% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: 44% θετικές γνώμες, 37% αρνητικές, 19% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης: 34% θετικές γνώμες, 28% αρνητικές, 38% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: 33% θετικές γνώμες, 30% αρνητικές, 37% ΔΞ/ΔΑ.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού

 • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: 32% θετικές γνώμες, 45% αρνητικές, 23% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: 31% θετικές γνώμες, 41% αρνητικές, 28% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης: 29% θετικές γνώμες, 48% αρνητικές, 23% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: 27% θετικές γνώμες, 45% αρνητικές, 28% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής: 26% θετικές γνώμες, 39% αρνητικές, 35% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης: 26% θετικές γνώμες, 32% αρνητικές, 18% ΔΞ/ΔΑ.
 • Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης: 26% θετικές γνώμες, 56% αρνητικές, 18% ΔΞ/ΔΑ.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργούΔεν πείθει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της εγκληματικότητας, καθώς και για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζεται αρνητικά για τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και της εγκληματικότητας, καθώς και για την κομβική ρύθμιση του εργασιακού νομοσχεδίου περί της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας με ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Συγκεκριμένα:

 • στο ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης από τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι πολίτες απαντούν: “Πολύ” 12%, “Αρκετά” 30%, “Λίγο” 32%, “Καθόλου” 22%, “ΔΞ/ΔΑ” 4%.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού

 • στο ερώτημα για το αν η δυνατότητα διευθέτησης του ωραρίου εργασίας με ατομική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για τους εργαζόμενους, “θετικά” απαντούν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ, και μάλιστα όχι όλοι… Ειδικότερα, “αρνητικά” απαντά το 55%, και “θετικά” μόλις το 28%. “ΔΞ/ΔΑ” απαντά το 17%.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού

 • όσον αφορά το ερώτημα για το αν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο, το ίδιο, ή λιγότερο ασφαλείς απ’ όσο πριν τρία χρόνια, το 48% απαντά “λιγότερο”, το 33% απαντά “το ίδιο”, και μόλις το 12% απαντά “περισσότερο”. “ΔΞ/ΔΑ” απαντά το 7%.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού“Καταλληλότερος” μεν ο Μητσοτάκης, όμως σε συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο

Συνάμα, στο ερώτημα “Ποιον εμπιστεύεστε για πρωθυπουργό”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί μεν να προηγείται, ωστόσο χάνει δύο μονάδες από τον Μάιο και τέσσερις από τον Απρίλιο… Συγκεκριμένα:

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο λάμβανε 41%, τον Μάρτιο 42%, τον Απρίλιο 43%, τον Μάιο 41%, ενώ τον Ιούνιο πέφτει στο 39%.
 • Ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο λάμβανε 21%, τον Μάρτιο 22%, τον Απρίλιο 23%, τον Μάιο 23%, ενώ τον Ιούνιο καταγράφει 22%.
 • Ο “κανένας”, συνεχίζει να είναι…δεύτερος, με 33% τον Φεβρουάριο, 31% τον Μάρτιο, 29% τον Απρίλιο, 32% τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο φτάνει στο 35%.

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργούΔιατηρεί ευρεία διαφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ

Παρ’ όλα αυτά πάντως, το κυβερνών κόμμα, αν και χάνει περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα, εντούτοις διατηρεί ευρύ προβάδισμα στην “πρόθεση ψήφου”, της τάξης του 12,9%. Συγκεκριμένα, η ΝΔ αποσπά ποσοστό 36,9% (37,2% τον Μάιο), έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (24% και τον Μάιο). Ακολουθούν, το ΚΙΝΑΛ με 6,8% (6,8 και τον Μάιο), το ΚΚΕ με 5,5% (5,2% τον Μάιο), η Ελληνική Λύση με 4% (4% και τον Μάιο), το ΜέΡΑ25 με 3,3% (2,9% τον Μάιο), και η Πλεύση Ελευθερίας 1,5% (1,1% τον Μάιο). “Άλλο”, επιλέγει το 3,4% (4,8% τον Μάιο), ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 14,6% (14% τον Μάιο).

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού

Γκάλοπ ALCO για OPEN: Δυσαρέσκεια για πλειονότητα υπουργών - Νέα πτώση της "καταλληλότητας" του πρωθυπουργού

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood