Η ανακοπή καρδιάς που υπέστη ο ποδοσφαιριστής της εθνικής Δανίας Έρικσεν σε πρόσφατο αγώνα του Euro 2020 (2021), και η ανάνηψή του με χρήση εξωτερικού απινιδωτή από το ιατρικό επιτελείο της ομάδας των Σκανδιναβών, συγκλόνισε αθλητές και φιλάθλους σε όλο τον κόσμο.

Συνάμα, άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για την πρόδηλη αναγκαιότητα, τόσο της ύπαρξης απινιδωτών στα γήπεδα, όσο και της εκπαίδευσης αθλητών και παραγόντων του χώρου στην παροχή Α΄ Βοηθειών και στη χρήση AED (Automated External Defibrillator)/Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Στη Ροδόπη, ο πρώτος αθλητικός σύλλογος που επιδεικνύει σχετικά αντανακλαστικά, είναι ο Πόντος Θρυλορίου Κομοτηνής.

Μετά από αίτημά του στο Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι παίκτες και τα μέλη της ομάδας θα συμμετάσχουν σε σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής όπου θα καταρτιστούν από τον επικεφαλής και εκπαιδευτή της εθελοντικής οργάνωσης, Κωνσταντίνο Ιμανιμίδη.

Συγκεκριμένα, η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

  • ΚΚΑ (Κλειστή Κινητική Αλυσίδα) ενήλικα, παιδιού, βρέφους.
  • Χρήση AED
  • Θέση ανάνηψης
  • Πνιγμονή
  • Αθλητικά τραύματα

“Ήρθε η ώρα να μάθουμε άπαντες για τις πρώτες βοήθειες σε θέματα ανακοπής και όχι μόνο ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Όσοι αθλητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και διοικητικά στελέχη επιθυμούν να εκπαιδευτούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ομάδας μας”, σημειώνει ο Πρόεδρος και προπονητής του Πόντου Θρυλορίου, Μιχάλης Κακουλίδης.

Στη χρήση απινιδωτή θα εκπαιδευτούν παίκτες & παράγοντες του Πόντου Θρυλορίου Κομοτηνής Στη χρήση απινιδωτή θα εκπαιδευτούν παίκτες & παράγοντες του Πόντου Θρυλορίου Κομοτηνής